Pitta uit balans

Picture of Lonneke Dötsch
Lonneke Dötsch

The Health Love Connection

Pitta is de energie van verwarming en metabolisme en bevat de elementen vuur en water. Deze dosha reageert op alle biochemische veranderingen die in ons lichaam plaatshebben en regelt dus de spijsvertering, voedselopname, assimilatie en lichaamstemperatuur. 

Pitta omvat de enzymen en aminozuren die een belangrijke rol bij het metabolisme spelen. Het regelt de lichaamstemperatuur via de chemische transformatie van voedsel. Pitta bevordert de eetlust en vitaliteit. Maar niet alleen voedsel wordt door ons gemetaboliseerd. Elke van buiten komende indruk wordt ook verwerkt of ‘verteerd’ en tot een deel van ons gemaakt. Zo bevordert Pitta intelligentie en begrip en is het cruciaal bij leren.
Vata, Pitta en Kapha zijn elk verbonden met een seizoen. Pitta is het meest actief in de zomer. 


Kenmerken van een Pitta persoon

Een Pitta heeft een gemiddelde lengte en een gemiddelde bouw, hoewel sommigen heel slank en teer gebouwd zijn. Zij worden zelden veel zwaarder of lichter. Hun spierontwikkeling is bescheiden, en zij zijn over het algemeen lichamelijk sterker dan Vata-typen. Pitta-ogen zijn helder en kunnen grijs, groen of koperkleurig zijn, en de oogbollen zitten onopvallend in de kassen. Hun blik is doordringend en scherp. Ze hebben vaak een rossige of koperkleurige huid en kunnen roodachtig haar hebben. Moedervlekken en sproeten komen vaak voor op een Pitta-huid, die vet, warm en minder gerimpeld is vaak dan een Vata-huid. Pitta’s hebben een goede eetlust, een krachtig metabolisme en een krachtige spijsvertering. Ze eten en drinken grote hoeveelheden. Pitta personen worden ook wel eens met tijgers vergeleken: ze komen vaak zelfverzekerd en krachtig over. Ze zijn erg netjes en dat zie je dan ook terug in hun kledingstijl. 


Kenmerken Pitta in onbalans

Als een Pitta uit balans is kan dat hevige emoties zoals frustratie, woede, haat, kritiek en jaloezie veroorzaken. Ze craven pikante gerechten, die de onbalans alleen maar verder versterken. Als een Pitta trek heeft, moet diegene spoedig eten anders wordt diegene ‘hangry’. Ook kan een onbalans terug te zien zijn op de huid. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in roodheid in het gezicht (roscea), eczeem of psoriasis. Een Pitte-onbalans kan zich ook resulteren in brandend maagzuur, doordat er teveel hitte aanwezig is.


Tips om Pitta te balanceren

  • verwerk de smaken zoet, bitter en wrang in maaltijden en vermijd zuur, zout en scherp dus geen brood, frituur, chips, citrusvruchten of nachtschades (tomaten, paprika en aubergines)
  • Vermijd overmatige hitte dus ga niet in de volle zon zitten. Zet een pet of een hoed op om het hoofd koel te houden en bescherm de ogen tegen de felheid van de zon met een zonnebril
  • Gebruik olie met mate. De beste olie voor Pitta is ghee. Olijfolie, kokosolie en zonnebloemolie zijn ook goede opties
  • Kies voor afkoelend, non-spicy voedsel
  • Drink koele (maar geen ijskoude) dranken en vermijd koffie
    – Doe op een koeler moment van de dag aan lichaamsbeweging
    – De kwaliteiten die bij Pitta horen zijn: heet, scherp, licht, licht olieachtig, zuur en verspreidend. Omdat tegengestelden elkaar balanceren is het belangrijk om te kiezen voor voeding dat koel, zwaar, droog, zoet en subtiel.

Klik hier voor een heerlijk Pitta balancerend recept. 

Herken jij je in een Pitta-onbalans? Wil je eindelijk eens echt van die opvliegendheid, woede, acné of maagzuur af? Wil jij je liefdevol en rustig voelen, een stralende huid hebben en moeiteloos je voeding vertering zonder klachten na de maaltijd? Word dan lid van de I love Ayurveda community zodat jij elke maand weer dé informatie ontvangt die er voor nodig is om weer in balans te komen. Zodat jij eindelijk van deze klachten af kunt komen. Gun jezelf een leven in balans. Kijk hier voor meer informatie over de I love Ayurveda community.

 

Over Lonneke & The Health Love Connection 

Lonneke gelooft er heilig in dat liefde voor jezelf van grote invloed is op je gezondheid en andersom. En ook dat er geen ‘one size fits all’ bestaat voor het aanpakken van een onbalans. Iedereen is anders en heeft dus ook iets anders nodig. Als Ayurvedisch voedings- en leefstijl coach, Reiki practitioner en yoga docent biedt ze via The Health Love Connection een divers aantal behandelingen en advies zodat klachten zoals een opgeblazen buik, hormonale onbalans en migraine tot het verleden gaan behoren.

Wil jij ontdekken wat jou helpt om de liefde voor jezelf en je gezondheid in balans te brengen, plan dan nu jouw afspraak in. Met kortingscode ILOVEAYURVEDA ontvang je nu tot 31 maart 2022 20% korting op jouw consult of behandeling. Je bent welkom in Haarlem en online. 

Be in love with you and the rest will f(ol)low.

Ook interessant...

Ayurveda tijdens de zwangerschap

Hoera je bent zwanger! Een super bijzondere tijd waarin er veel gebeurd in je lijf. Ayurveda besteedt veel tijd en aandacht aan de zorg van de vrouw en de baby tijdens de zwangerschap. In dit artikel staan tips voor tijdens de zwangerschap.