Vata uit balans

Picture of Lonneke Dötsch
Lonneke Dötsch

The Health Love Connection

Vata is de dosha van beweging en bestaat uit de elementen lucht en ether.
Hoewel Vata het lucht element is, wordt Vata niet als het hetzelfde beschouwd als echte lucht in de externe omgeving, maar meer als subtiele energie die biologische beweging regeert.

Als het principe van beweeglijkheid regelt Vata alle activiteit in het lichaam, zowel de mentale als de fysiologische. Het seizoen behorende bij deze dosha is de herfst.
Vata is verantwoordelijk voor de ademhaling, het knipperen van onze ogen, het kloppen van ons hart en alle beweging in het cytoplasma en celmembranen. Alle impulsen in het uitgestrekte netwerk van ons zenuwstelsel worden door Vata geregeerd.

Vata heeft als kwaliteiten droog, licht, koud, subtiel, helder, mobiel en onregelmatig. Om te balanceren maken we in Ayurveda gebruik van het principe ‘like increases like’ en zetten we tegenovergestelde kwaliteiten in.


Kenmerken van een Vata-persoon

Vata personen hebben een licht, soepel lichaam. Ze zijn aan de kleine kant en hebben lichte spieren en weinig vet, zodat zij vaak slank of zelfs te licht zijn. Ze lijken vaak te groot of te klein en kunnen ook lichamelijk onderontwikkeld lijken, met een platte of ingevallen borstkas en minder kracht en uithoudingsvermogen dan de andere dosha’s. Hun aderen en spieren zijn vaak duidelijk zichtbaar. Een prachtige bos met krullen hoort ook bij Vata’s.
Ze hebben over het algemeen een droge huid die naar ruwheid neigt. Ze hebben het vaak koud omdat hun bloedsomloop niet altijd lekker loopt. De favoriete seizoenen zijn dan ook de lente en zomer. De eetlust van Vata’s is variabel evenals de spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Vata’s zijn creatief en kleden zich daar ook naar.  De slaap is over het algemeen licht en onderbroken. Niets doen is geen optie en reizen staat hoog op het wensenlijstje van een Vata.

Kenmerken Vata in onbalans

Als een Vata persoon uit balans is het angst, nervositeit, bezorgdheid en zelfs bevingen en krampen teweeg. Ze hebben koude handen en voeten (slechte bloedsomloop)
Constipatie is een van de meest voorkomende kwalen. Een opgeblazen en pijnlijke buik is een indicatie van een Vata onbalans, maar ook boeren en de hik. Er zit te veel lucht in het lichaam.

Tips om Vata te balanceren

 •  Kleed je warm aan; geen blote enkels en een muts op als het waait
 • Doe regelmatig ademhalingsoefeningen (pranayama) zoals nadi shodana en ujjayi breath
 • Eet warm voedsel en warme kruiden, sla salades over
 • Zorg dat je met aandacht eet. Geen tv, telefoon of tijdschrift tijdens het eten
 • Vermijd eten tijdens het reizen
 • Drink warme dranken zoals Koriander-Komijn-Venkel thee, gember thee en laat koude koolzuurhoudende dranken en koffie staan
 • Verwerk de smaken zoet, zuur en zout en gebruik voldoende vet (ghee) tijdens het koken
 • Breng regelmaat aan in je leven. Eet 3x per dag op hetzelfde tijdstip, sta dezelfde tijd op elke ochtend en ga elke avond dezelfde tijd naar bed
 • Verruil intensieve work-outs voor Yin Yoga, een grondende Vinyasa flow en lange wandelingen in de natuur
 • Verwen jezelf of boek een warme olie massage (abhyanga) om je zenuwstelsel tot rust te brengen en je huid te beschermen tegen de droogte en kou. Lees hier meer over abhyanga.
 • Eet een lekkere Vata-balancerende pompoensoep. Het recept vind je hier

Herken jij je in een Vata-onbalans? Wil je eindelijk eens echt van die buikklachten, angsten, nervositeit of kouwelijkheid af? Word dan lid van de I love Ayurveda community zodat jij elke maand weer dé informatie ontvangt die er voor nodig is om weer in balans te komen. Zodat jij eindelijk van deze klachten af kunt komen. Gun jezelf een leven in balans. Kijk hier voor meer informatie over de I love Ayurveda community.

 

Over Lonneke & The Health Love Connection 

Lonneke gelooft er heilig in dat liefde voor jezelf van grote invloed is op je gezondheid en andersom. En ook dat er geen ‘one size fits all’ bestaat voor het aanpakken van een onbalans. Iedereen is anders en heeft dus ook iets anders nodig. Als Ayurvedisch voedings- en leefstijl coach, Reiki practitioner en yoga docent biedt ze via The Health Love Connection een divers aantal behandelingen en advies zodat klachten zoals een opgeblazen buik, hormonale onbalans en migraine tot het verleden gaan behoren.

Wil jij ontdekken wat jou helpt om de liefde voor jezelf en je gezondheid in balans te brengen, plan dan nu jouw afspraak in. Met kortingscode ILOVEAYURVEDA ontvang je nu tot 31 maart 2022 20% korting op jouw consult of behandeling. Je bent welkom in Haarlem en online. 

Be in love with you and the rest will f(ol)low.

Ook interessant...

Ayurveda tijdens de zwangerschap

Hoera je bent zwanger! Een super bijzondere tijd waarin er veel gebeurd in je lijf. Ayurveda besteedt veel tijd en aandacht aan de zorg van de vrouw en de baby tijdens de zwangerschap. In dit artikel staan tips voor tijdens de zwangerschap.