Voedsel combinaties die je beter kan vermijden

Picture of Sophia Reuser
Sophia Reuser

Pura Veda

De Ayurveda beschouwt voeding als een medicijn. Met de juiste keuzes op het gebied van voeding kunnen we onze individuele constitutie onderhouden, waardoor we gezond blijven. Elk individu heeft een unieke constitutie, die een unieke samenstelling is van de dosha’s Vata, Pitta, en Kapha. Dit maakt dat we allemaal andere behoeften hebben, ook op het gebied van voeding.

Bij het samenstellen van een maaltijd is het belangrijk om te kijken welke voedingssoorten goed met elkaar combineren en welke niet. En hoewel veel voedingsmiddelen afzonderlijk van elkaar gezond kunnen zijn, beschrijft de Ayurveda een aantal combinaties die de spijsvertering kunnen verstoren en daarmee de gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden.

 

Waarom is dat zo? 

In de Ayurveda heeft elk (voedings-)product bepaalde kwaliteiten die tijdens het spijsverteringsproces een rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dominante smaak van het product en of het een verwarmend of verkoelend effect heeft. 

Producten met tegenstrijdige kwaliteiten kunnen onze spijsvertering behoorlijk in de war brengen. Op het moment zelf kunnen we dat ervaren met symptomen als buikpijn, misselijkheid, of oprispingen. Op den duur kan het ervoor zorgen dat er door een verstoorde spijsvertering, onverteerde voedselresten in ons systeem achterblijven in de vorm van afvalstoffen. 

In onderstaand overzicht heb ik een aantal combinaties van voedingsmiddelen gezet die je beter kan vermijden, volgens de Ayurveda.

 

Product

Niet combineren met

Melk

Bonen, alle verse fruitsoorten, zure voedingsmiddelen, eieren, pickles, gist-brood, yoghurt, vlees, kip, vis, kicheri, radijs, nachtschaden, groene bladgroenten, bier, mosterd. 

Melk kan wel genomen worden met dadels.

Bonen

Fruit, melk, yoghurt, kaas, eieren, vlees, kip, vis.

Eieren

Fruit, melk, yoghurt, kaas, vlees, kip, vis, bonen, kicheri.

Fruit

Alle andere voedingsmiddelen. Een uitzondering vormt dadels met melk.

Granen

Vers fruit, tapioca/cassave.

Honing

Met dezelfde hoeveelheid Ghee (in gram). Zwarte kikkererwten, vlees, vis. 

Honing dient ook niet verhit te worden.

Warme dranken

Koude voeding, mango, yoghurt, kaas, vlees, kip, vis, zetmeel.

Citroen

Komkommer, tomaat, melk, yoghurt.

Meloen

Alle andere voedingsmiddelen. In het bijzonder zuivel, ei, gebakken voedsel, graan, zetmeel.

Nachtschaden

Meloen, komkommer, zuivel.

Radijs

Fruit, melk, vis, zwarte kikkererwten.

Tapioca/cassave

Fruit (in het bijzonder banaan, mango, rozijnen), bonen, palmsuiker.

Yoghurt

Fruit, melk, kaas, eieren, vlees, kip, vis, nachtschaden, warme dranken. 

Yoghurt dient niet in de avond te worden genuttigd.

Vis

Melk, zwarte peper, bonen, eieren, fruit, warme dranken, radijs, yoghurt, honing, sesamzaad, zwarte kikkererwten, suiker.

 

Over Sophia en Pura Veda

Sophia schrijft graag over de voordelen van een Ayurvedische leefstijl en voeding, om deze ‘oude wijsheid’ zo toegankelijk mogelijk te maken en makkelijk toepasbaar in het dagelijkse leven. Op haar blog en op Instagram vind je inspirerende blogs en video’s. 

In persoonlijke sessies ondersteunt en begeleidt ze jou in het ontdekken van je persoonlijke balans, zodat je een leefstijl gaat leven die echt bij je past. 

Sophia is Ayurvedic Practitioner en heeft haar praktijk in het centrum van Amersfoort. Kijk op haar website voor meer informatie of neem contact met haar op. 

Ook interessant...

Ayurveda tijdens de zwangerschap

Hoera je bent zwanger! Een super bijzondere tijd waarin er veel gebeurd in je lijf. Ayurveda besteedt veel tijd en aandacht aan de zorg van de vrouw en de baby tijdens de zwangerschap. In dit artikel staan tips voor tijdens de zwangerschap.