Abhyanga, het ultieme selfcare ritueel

Eline Flux
Eline Flux

Dandelien

Insmeren met warme olie als ultieme selfcare! Ayurveda is dol op warme olie. Het voedt, kalmeert je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je weer kunt opladen. Het geeft warmte, liefde en gronding en is de manier om te connecten met je eigen lichaam.

De eigenschap van warme olie houdt Vata dosha in balans. Een dosha waar we met onze snelle westerse levensstijl en ouder worden allemaal mee te maken hebben. Daarnaast heeft het nog een heleboel andere positieve uitwerkingen:

 • Stress verminderend
 • Revitaliseert het lichaam en vermindert vermoeidheid
 • Werkt preventief tegen veroudering
 • Verhoogt de weerstand tegen ziekte
 • Helpt bij het verkrijgen van een goede nachtrust
 • Voorziet in voeding van alle lichaamsweefsels, omdat olie tot in de diepste weefsels doordringt
 • Stimuleert het lymfesysteem
 

Welke olie?

Ayurveda kent talloze kruidenoliën, die specifieke werking hebben op ons lichaam en eventuele klachten kunnen verminderen.

Over het algemeen geldt:
Vata – sesamolie
Pitta – kokosolie
Kapha – mosterdolie

Let erop dat de olie die je gebruikt 100% biologisch is. De olie dringt door tot in de diepste weefsels, en neemt dus ook eventuele gifstoffen mee. Je kunt de olie verrijken door er wat druppels etherische olie aan toe te voegen, bijvoorbeeld lavendel, sinaasappel of sandelhout.

 

Stap voor stap oliemassage

Het lijkt zo simpel jezelf insmeren met olie en dat is het ook! Let’s get started:

 • Zorg voor een oliekannetje, of een vuurvast bakje waarin je de olie op kunt warmen. Ik zet vaak een theeglas in een pan heet water, of giet de olie die ik wil gaan gebruiken in een glazen flesje en warm dit au bain-marie op.
 • Giet wat olie op je schedel, en masseer de olie in op je hoofdhuid. Hier kunt je je vingertoppen voor gebruiken.
 • Breng olie aan op je gezicht en masseer de olie zachtjes in. Je kunt rondjes draaien om de ogen, waarbij je in de richting van de wenkbrauwen beweegt. Vergeet je oren niet, die kun je wat steviger tussen duim en wijsvinger masseren.
 • Breng olie aan en masseer je hals, nek en schouders. Ga door naar je bovenrug, doe dit per kant.
 • Breng olie aan op je armen en masseer in de richting van je handen. Schenk extra aandacht aan de ellebogen en masseer ook je handen en vingers.
 • Ga door naar de borst en masseer deze vanaf het midden naar buiten toe. Je kunt je buik met twee handen masseren.
 • Breng olie aan op je buikgebied Maak een grote cirkel, om de navel heen en altijd met de klok mee. Op deze manier ondersteun je je spijsvertering.
 • Breng olie aan op je flanken: masseer de olie in vanaf de onderkant van je schouders tot aan je heupen en ga dan door naar je rug.
 • Van je billen over je heupen naar voren toe tot aan je bovenbenen.
 • Breng olie aan op je bovenbeen en zet je beide handen onder elkaar neer (met de vingers horizontaal) en strijk met handen vanaf de bovenkant van je been naar beneden toe, draai je handen in een zachte, cirkelende beweging om je knieën en ga dan via de achterkant naar boven. Herhaal deze beweging een aantal keer aan beide kanten.
 • Breng olie aan op je onderbeen en zet je handen op dezelfde wijze neer onder je knie. Masseer de olie in tot aan je enkel en ga dan aan de achterkant weer naar boven.
 • Breng olie aan op je enkels en masseer deze met zachte, cirkelende bewegingen van je hele hand.
 • Tot slot: de voeten. Geeft ze extra veel aandacht ze dragen je tenslotte de hele dag.

Je bent nu helemaal in-geolied. Trek een paar sokken aan zodat je niet uitglijdt en laat de olie enige tijd intrekken. Neem een warme douche of bad, door de warmte openen de poriën zich en trekt de olie dieper in je weefsels.

Ayurveda raadt aan om iedere ochtend abhyanga te doen. Voor velen is dit in de praktijk niet haalbaar. Ik vind het heerlijk om hier weekend ritueel van te maken of doe het voordat ik ga slapen. Na een drukke dag is er niets lekkerder dan in-geolied in slaap vallen. Give it a try!

De warme oliemassage is ook geschikt om bij kindjes te doen. Het is heerlijk voor Vata kindjes, die kunnen namelijk snel last hebben van overprikkeling en moeite hebben met in slaap komen. Hiermee breng je ze tot rust.

 

Over Eline & Dandelien

Eline biedt holistische coaching op gebied van Ayurveda, Reiki en Zwangerschap(yoga). Ze helpt vrouwen en kinderen weer in balans te komen tijdens 1-1 trajecten, maar geeft ook workshops en trainingen om je kennis te laten maken met Ayurveda of aan de slag te gaan met een Ayurvedische detox. Als moeder van drie weet ze als geen ander hoe je Ayurveda makkelijk en toepasbaar in kunt zetten. Ook biedt ze allerlei (kruiden) oliën aan om te gebruiken voor abhyanga. Neem hiervoor een kijkje in haar webshop.

 

Ook interessant...

Ayurveda tijdens de zwangerschap

Hoera je bent zwanger! Een super bijzondere tijd waarin er veel gebeurd in je lijf. Ayurveda besteedt veel tijd en aandacht aan de zorg van de vrouw en de baby tijdens de zwangerschap. In dit artikel staan tips voor tijdens de zwangerschap.