De 2e chakra; de zetel van plezier en creativiteit

Picture of Karen van Ginkel
Karen van Ginkel

Ayurveda en Dharma coach

De chakra’s. Het traditionele hindoeïstische chakra-systeem is een complexe, mooie en filosofische kijk op het menselijk lichaam dat het fysieke vlak (het menselijk lichaam) verweeft met de mentale, emotionele en spirituele lichamen van een mens. In plaats van naar het lichaam te kijken als op zichzelf staand, integreren de chakra’s fysieke gezondheid met mentaal-emotioneel en spiritueel welzijn.

 

Misschien vind je het lastig om te relateren aan het Chakra systeem. Ik snap het, het kan een ver van je bed show zijn en moeilijk te begrijpen als het concept uit een container wordt gehaald. Weet dan dat het chakrasysteem wordt onderbouwd door moderne wetenschappelijke studies. Bijvoorbeeld hoe de locatie van de zeven belangrijkste chakra’s overeenkomt met het endocriene systeem van het menselijk lichaam. Vitale organen overlappen met de gebieden waarvan wordt gezegd dat ze een chakra bevatten en hun functies zijn opmerkelijk gelijk aan de traditionele beschrijvingen van de chakra-functies. East meets West.

 

Je tweede chakra, centrum van plezier en creativiteit

Je tweede Chakra, ook Sacrale of Swadhisthana Chakra genoemd, bevindt zich in de onderbuik, in de geslachtsorganen en in de baarmoeder. Vaak wordt het dan ook als de sex chakra gezien, maar het is zoveel meer dan dat. Je tweede chakra is het centrum van creativiteit, van plezier, van seksualiteit en sensualiteit en het vertegenwoordigt de relatie met onszelf en ons gevoel van zelfwaarde. Daarbij  reguleert het de communicatie tussen ons lichaam en ons bewustzijn. 

Het element van de tweede chakra is water. Denk aan water, denk aan flow, aan beweging en aan energie. Water zoekt de makkelijkste weg, de weg van plezier en van de minste weerstand. Je externe omstandigheden heb je niet altijd in de hand, je reactie daarop wel. Hier draait zelfkennis en bewustzijn om. Dit energiecentrum biedt dan ook directe toegang tot flow, flexibiliteit en plezier.

Swadhisthana is de sanskrietnaam voor dit energiecentrum en het betekent: waar je Zelf zich bevindt. Een gebalanceerd tweede Chakra betekent dat jij weet wie je bent, in essentie, en dit durft uit te dragen. Swadhisthana betekent overigens ook zoetheid. Mooi hè? Het is de nectar van het leven. De primaire functie van dit energiecentrum is namelijk plezier en algeheel genieten van het leven. Wanneer dit chakra in balans is en goed functioneert, kunnen we verwachten dat onze relatie met onszelf en de wereld harmonieus, plezierig en koesterend aanvoelt. Is dit niet alles wat we ons kunnen wensen?

 

Swadhisthana en je Dharma

Je Dharma is je doel, de grote reden waarom jij hier op aarde rondloopt. Het betekent ontdekken wie je werkelijk bent en een leven leiden dat in overeenstemming is met je hoogste gaven, waarheid en vreugde. Zie je de relatie met je tweede chakra?

Nadat je op basisniveau met de wortelchakra een veilig framework hebt neergezet, krijg je de kans om te voelen, te begrijpen en te beslissen wat je wilt. Hier ligt de mogelijkheid om voor jezelf te ontdekken wat jouw unieke talenten zijn en waar je echt gepassioneerd over bent. 

Verlangen en willen zijn van groot belang voor hoe je uiteindelijk je leven leidt. Maar vaak blokkeren we voor onszelf de weg om écht te voelen wat we willen, om écht te ervaren wat ons plezier geeft. 

Plezier is soms wel een verboden woord geworden. Hoezo plezier? We moeten serieus zijn, aan de slag, vooruit komen. Waar je vroeger van droomde, dat lijkt nu belachelijk en de dromen van een kind. In de rigide manier waarop ons maatschappelijke systeem is opgebouwd is het niet wonderlijk dat je het contact met je pleasure-centre kwijtraakt, en daarmee je creatieve expressie onderdrukt. Daarmee onderdrukken we ook onze emoties en gaan we onszelf steeds meer identificeren met de rollen zoals we ze ooit hebben aangenomen.  En dat terwijl creatief denken je in staat stelt om positieve acties te ondernemen die je leven en dat van anderen kunnen veranderen.

Passie, willen en verlangen ons juist naar een hogere staat van Zelf, vanuit waar we kunnen leiden, dienen en delen. Het leidt ons vanzelf naar het ontdekken en het willen belichamen van onze Dharma. Onvermijdelijk. 

Een open en actief tweede chakra brengt je in contact met je meest oprechte verlangens en kan je energie geven om deze verlangens te manifesteren. Je zult ontdekken dat je onbeperkte creatieve kracht hebt. Wanneer je sacrale chakra zich opent, wordt je duidelijker over je verlangens en is de weg open naar zelfacceptatie en het diepe weten wat je waard bent. Dat jij het waard bent, juist jij, om een goed leven te leiden, van je levensreis, je beloning maken en ‘je doel leven’. Een diepe voldoening in het leven.

 

Is jouw Swadhistana Chakra in balans?

Geblokkeerde energie in de chakra’s kan zich manifesteren in ons emotionele, spirituele en fysieke lichaam. De oorzaken van een disbalans in je tweede chakra kunnen veelvuldig zijn. Soms ligt er een shockerende gebeurtenis aan ten grondslag maar veelal kan de oorzaak ook gezocht worden in hoe we geleerd hebben te leven.. We zijn meer verbonden met onze telefoon dan met onze emoties en de relatie met onszelf. We leren niet om ruimte te geven aan emoties en ze op afstand te kunnen bekijken. We groeien vaak op in een systeem van veroordeling, competitie en standaardisering. Geen wonder dat we vaak onderdrukken wat er emotioneel en spiritueel allemaal in ons omgaat. 

Daarnaast lijken we ook vaak fysiek niet te willen denken aan het gebied van de tweede chakra. Sensualiteit en seksualiteit is vaak een taboe dan niet, een bevalling wordt ons voorgespiegeld als een traumatiserende ervaring en je menstruatie is lastig en moet onderdrukt worden. 

Wanneer je een disbalans in je tweede chakra hebt kan dit zich manifesteren als: 

 • Chronische lage rugpijn, een stijve onderrug
 • Ovariumcysten en andere reproductieve problemen
 • Terugkerende urineweginfecties
 • Impotentie of een laag libido of juist een los, onbewust sexleven
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
 • Problemen met de blaas en de nieren
 • Fobieën, paniek en angst.
 • Weinig levensvreugde
 • Vatbaar voor depressie en verslavingen
 • Moeite met het uiten van onze emoties, behoeften en creativiteit
 • Een gevoel van doelloosheid, niet het leven leven dat je wilt.

Herken je een of meer van bovenstaande symptomen? Geen zorgen, we zijn gemaakt om homeostasis te ervaren en met de juiste tools kun je je chakra weer balanceren. 

 

5 Tips om je Swadhisthana Chakra te balanceren

Hoewel de chakra’s geblokkeerd kunnen raken door bepaalde gewoonten en ervaringen, kunnen we deze energiecentra ook weer openen met de juiste tools. Hier zijn enkele manieren om je Swadhisthana chakra in balans te brengen voor optimale creativiteit, plezier en emotionele expressie én om het pad te openen naar het leven van jouw Dharma!

 1. Geef eerst aandacht aan je wortelchakra. Zoals de piramide van Maslov ons al leerde, zonder stabiliteit en veiligheid kun je je creatieve energie niet onderzoeken en benutten. Zorg daarom eerst voor een stabiele basis in je leven, een fijne woonplek, investeer in de relatie met je familie (als dat goed voelt) en verzamel mensen om je heen die je steunen. Ook structuur aanbrengen in je leven en je bewust verbinden aan bepaalde verantwoordelijkheden hoort bij het creëren van een stabiel framework om uit te groeien. Denk je ieks, stabiliteit en verbinding? Onderzoek dit eens, misschien saboteer jij jezelf hiermee wel (guilty!).
 2. Cultiveer plezier! Je tweede chakra is de chakra van joy, van plezier, van levenslust, van zin. Voel je dit even niet zo? Denk terug aan wat je vroeger leuk vond om te doen. Hoe uitte je je op creatief vlak? Experimenteer eens opnieuw daarmee. Niemand kijkt, alleen voor jezelf. Wat heb je altijd al willen doen maar nooit de tijd kunnen of willen nemen om mee te starten? Probeer eens een oefenles. Starten met een beginners mind is een perfecte manier om je patronen los te laten en in te tappen op je creatieve energie. 
 3. Zoek het water op. De swadhisthana chakra wordt geassocieerd met het element water. Door jezelf in verbinding met water te brengen, grond je jezelf en stimuleer je het water element in jezelf. Dus neem een bad, loop regelmatig met je voeten in de branding,  start met surfen, suppen of zwemmen
 4. Creatieve beweging. Een manier om toegang te krijgen tot het potentieel dat in deze chakra ligt, is door creatieve beweging. Beschouw je jezelf niet als een creatief persoon? Raad eens, iedereen is van nature creatief. Dus zoek een plekje in je huis, zet een leuk muziekje op en beweeg je lichaam. Beweeg gewoon – wees gek, wees soulvol, en stop jezelf vooral niet – niemand kijkt. Creatieve beweging zit geworteld in je, je hoeft jezelf er alleen maar aan te herinneren door het te doen. Zo ontgrendel je ook creatief denken. 
 5. Doe je yoga? Geef dan eens aandacht aan poses die zich richten op het gebied van de tweede chakra. Blijf wat langer in deze poses en adem er bewust naartoe. Denk bijvoorbeeld aan happy baby, goddess, malasana, figure 4 en pigeon pose. Voel je te weinig bewegingsruimte. Kom dan op je rug liggen en breng je knieën in de richting van je borst. Houd je knieën vast met je handen om ze omarmt. Ontspan je nek en schouders, breng ze terug op de grond of breng een kussentje onder je hoofd. Beweeg je knieën dan langzaam van links naar rechts of draai kleine cirkeltjes. Zo masseer je de lage onderrug om de energie weer voorzichtig te laten stromen. 

Wanneer je tweede chakra in balans is, zul je in staat zijn om energie te verzamelen voor creativiteit, beweging, voortplanting, verlangen, plezier en relaties. Je zult in staat zijn om vrijuit je wensen en behoeften te uiten in relaties, en plezier zal een prioriteit zijn. Creativiteit en visualisatie zullen gemakkelijk voor je worden om aan te boren! Je bent klaar om je eigen leven te leven, je unieke talenten te belichten en eindelijk te gaan doen waar je hart sneller van gaat kloppen! 

 

Over Karen van Ginkel

Karen is Ayurveda en Dharma coach en woonachtig in Portugal, waar zij ook retreats geeft. Voor meer informatie over Karen en wat zij aanbiedt kun je een kijkje nemen op haar website of op haar Instagram

Meer van dit soort artikelen?

Word lid van de I love Ayurveda Community

En ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Je ontvangt direct het meest actuele magazine en vanaf de eerste van elke maand het nieuwste magazine.