Droogborstelen

Picture of Lonneke Dötsch
Lonneke Dötsch

Ayurvedisch voeding- en leefstijlcoach

Je lichaam maakt afvalstoffen aan, zoals beschadigde (huid)cellen, virussen en bacteriën. Des te beter je lichaam in staat is deze afvalstoffen af te voeren, des te lekkerder jij in je vel zit. Door voeding te eten die bij jou past, voldoende te bewegen en weinig stress kan je lymfesysteem optimaal functioneren. Helaas voldoen we niet altijd aan deze voorwaarden en kan het lymfesysteem zo nu en dan een extra zetje gebruiken. Dit is zeker het geval in de winter en lente. We bewegen minder, zitten meer binnen en eten zwaardere voeding om ons lichaam warm te houden.

 

Droog borstelen

Garnasha, Indiase benaming voor droog borstelen, is een eeuwenoude Ayurvedische techniek die wordt ingezet om het lymfesysteem te stimuleren om zo ziekten te voorkomen. 

Met de lente voor de deur staat kan ons lymfesysteem alle hulp gebruiken om de overtollige afvalstoffen af te voeren zodat we fresh & fruity het nieuwe seizoen in kunnen. 

 

Voordelen droog borstelen

Het borstelen van de droge huid heeft vele gezondheidsvoordelen, zoals:

  • Het stimuleren van de bloedcirculatie. Daarmee leent het zich ook perfect voor na het sporten ter preventie van spierpijn;
  • Het afvoeren van opgehoopte afvalstoffen door het activeren van je lymfesysteem;
  • Het kan helpen bij het verminderen van cellulitis;
  • Het verwijdert dode huidcellen waardoor je een super zachte huid krijgt;
  • Het verminderen van de fysieke effecten van stress;

 

En…droog borstelen kan al in 5 minuten. No excuses 😉 

 

How to droog borstel? 

Oké, je bent om. Top. Maar hoe doe je dat eigenlijk, droog borstelen? 

Het fijnst is om in de ochtend voor het douchen je (droge) huid te borstelen. Omdat je het lymfesysteem en bloedcirculatie aan het werk zet. Dat is voor de avonds iets te stimulerend. Je wilt juist je systeem rustig laten worden om zo lekker te slapen. 

 

Je begint onderaan bij je voeten en vanuit daar borstel je omhoog. Richting je hart. Dit bevordert namelijk je bloedcirculatie. Lange, korte of circulerende stroken kunnen allemaal. 

Vanuit je voeten ga je naar je rechterbeen omhoog, vervolgens je linkerbeen. Sla je liezen niet over. Dat is, evenals de oksels, een plek waar zich veel lymfeknopen zitten. Die wil je stimuleren. Vanuit je liezen ga je door naar je buik. Borstel met de klok mee, pak je flanken mee naar boven naar je oksels. Ga dan naar je linkerarm, rechterarm en van de bovenkant van de nek zo richting het hart. That’s it. Hierna masseer je jezelf helemaal in met een overheerlijke massage olie of je springt direct onder de douche en begint met je dag. 

 

Vergeet niet je borstel na gebruik goed uit te kloppen. Deze zit namelijk na een borstelsessie vol dode huidcellen. 

 

Waar let je op bij het kopen van een droogborstel?

Er zijn veel verschillende borstels in verschillende prijsklassen te vinden op de markt, van 6,95 tot 39,95. Naast borstels met haren zijn er ook borstels met haren én rubberen punten voor extra massage feel. Er zijn borstels te koop met een lang handvat (handig voor je rug), handborstels en borstels waarvan je de steel eraf kan halen zodat je een handborstel hebt. Er is dus voor ieder wat wils. Probeer uit wat jij het fijnst vindt en bekijk vooral deze prachtig sustainable vegan droogborstel van Dandelien.

 

Niet geschikt 

Droog borstelen is helaas niet voor iedereen en is af te raden als je last hebt van de volgende klachten: 

  • Spataderen;
  • Verhoogde Pitta (met name in de zomer);
  • Huidproblemen zoals psoriases, eczeem, acne, zeer droge huid.

 

Massage na het droog borstelen

Wil je je droogborstel ritueel uitbreiden dan kun je na het droog borstelen je huid insmeren met warme olie. Dit ritueel wordt Abhyanga genoemd en is vooral bij een droge huid fijn om te doen. Let er op dat je in de lente niet te vette olie gebruikt, kies eerder voor een lichte olie zoals biologische druivenpitolie of mosterdzaadolie. Ook zijn er speciale Ayurvedische oliën voor Kapha dosha (deze dosha domineert in de lente), vaak zijn deze gemaakt met verwarmende specerijen zoals gember of tulsi. Happy oiling!

 

 

Over Lonneke Dötsch

Lonneke gelooft er heilig in dat liefde voor jezelf van grote invloed is op je gezondheid en andersom. En ook dat er geen ‘one size fits all’ bestaat voor het aanpakken van een onbalans. Iedereen is anders en heeft dus ook iets anders nodig. Als Ayurvedisch voedings- en leefstijl coach, Reiki practitioner en yoga docent biedt ze via The Health Love Connection een divers aantal behandelingen en advies zodat klachten zoals een opgeblazen buik, hormonale onbalans en migraine tot het verleden gaan behoren. Neem een kijkje op haar website.  

Meer van dit soort artikelen?

Word lid van de I love Ayurveda Community

En ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Je ontvangt direct het meest actuele magazine en vanaf de eerste van elke maand het nieuwste magazine.