Yoga voor Kapha

Picture of Taylie Hu
Taylie Hu

Conscious Mudi

Een teveel aan Kapha kan leiden tot gebrek aan motivatie, zwaarte in de geest en lichaam. Kunnen zich duf, lusteloos en traag voelen. Kapha is de dosha die dominant is in de lente en is gekoppeld aan de elementen water en aarde. Yoga voor kapha richt zich op het in balans brengen van deze elementen en de daaraan gekoppelde kwaliteiten. 

Voor kapha types zijn stimulatie en openheid erg belangrijk en dat creëren we door het lucht element toe te voegen. Een warme ruimte is belangrijk en beoefen de poses in een vigorieus tempo en met intensiteit. Belangrijk is om de borst en schouders open en opgeheven te houden. Een scherpe blik naar boven zorgt voor de openheid in de beweging. Kapha types hebben de neiging om lethargisch te worden en daarom is elke beweging eigenlijk goed voor Kapha types. Gebruik een sterke en krachtige ademhaling tijdens de oefening. 

 

Thymus aantikken

Ga met de voeten op heupbreedte uit elkaar staan en tik met de vingertoppen snel op het midden van de boven borst, net onder de sleutelbeenderen. Tik gedurende twintig tot dertig seconden krachtig op dit gebied. Vul de longen volledig terwijl je op de borst klopt. Gebruik hiervoor een langzame, diepen in en uitademing. Door de vibratie van het kloppen wordt de thymusklier gestimuleerd, evenals de longen, het hart en de bronchiën, wat de immuniteit bevordert. 

 

Cobra

Ga op je buik liggen en plaats de handen onder de schouders. Bij een inademing breng je de schouders naar achteren, til je de borst op en verleng hierbij de staartbeen. Je blik is boven de horizon. Bij een uitademing laat je het bovenlichaam weer zakken. Herhaal dit een aantal keer, omhoog bij inademing en omlaag bij uitademing. Het versterkt de spieren van de rug, rekt de wervelkolom, opent de borst en schouders, en je masseert het buik en bekkengebied.  

 

Boog

Ga liggen op je buik, laat je armen langs het lichaam rusten met de handpalmen naar boven. Buig de knieën en breng de hielen zo dicht mogelijk bij de billen. De knieën zijn niet breder dan heupafstand. Reik met de handen de buitenkant van de enkels en druk de enkels krachtig in de handen. Breng de dijen, borst en hoofd van de vloer. Adem een aantal diep door. Laat de handen voorzichtig los om het lichaam te laten zakken en herhaal de oefening nog een aantal keer. Het opent het voorlichaam, masseert het bekkengebied, stimuleert de klieren in de nek en borst. Het zorgt voor een goede houding en het versterkt de rugspieren. Het helpt ook om de stuwing in de borst te verlichten. 


Spiraalvormige buik variatie 

Ga plat op de rug liggen, buig de knieën en til de voeten van de vloer. De kuiten liggen parallel aan de vloer. Buig de voeten en strek de armen naar zijkanten uit als een “T” vorm. Druk de handpalmen op de grond. Adem een aantal diep in en uit, en voel hoe de rug zich in de aarde uitzet. Bij de uitademing kom je in een draai te liggen naar de linkerkant. Gebruik de ademhaling om meer ruimte te creëren tussen de rechterschouder en rechterheup. De rechter schouder maakt contact met de grond. Wanneer de schouders omhoog willen komen, leg dan dekens onder de benen om de draai te ondersteunen. Blijf in deze houding liggen voor een aantal ademhalingen, voordat je naar de andere kant beweegt. Het verhoogt de flexibiliteit van de wervelkolom, verkwikt de interne organen en verlicht rugpijn. 

 

Kat Koe

Ga op handen en knieën zitten. Adem in om de navel naar het achterlichaam te trekken en het staartbeen naar de vloer terwijl de ruggengraat naar boven draait. Verleng de achterkant van de nek door de kin naar het borstbeen te brengen.

Adem vervolgens uit om het tegengestelde houding aan te nemen door het staartbeen omhoog te strekken de buik en borst naar beneden te brengen terwijl de ruggengraat buigt. De keel opent zich wanneer de kin lichtjes naar boven en naar boven strekt. Laat de ademhaling het lichaam heen weer leiden bewegen, tussen de golvende houdingen. Het ontspant de wervelkolom en laat hoofd-, nek-, schouders- en bekkenspanning los. Het ontspant de geest en creëert een gevoel van rust. 

 

Banaan

Ga languit op je buik liggen met de benen gestrekt naar achteren, de armen gestrekt langs het hoofd. De handen en voeten zijn bij elkaar. Breng tegelijkertijd de handen en benen omhoog, terwijl je het schaambeen en de buik goed in de grond blijft duwen. De borst komt een klein beetje omhoog, net als de knieën. Adem rustig door. Na een aantal ademhalingen breng je de armen en benen weer terug op de grond. Het brengt je een vitaliserende, subtiele tinteling over de hele ruggengraat. Het verlengt de torso en tegelijkertijd versterkt het de buikspieren, rug, heupen en schouders. Het is voornamelijk goed voor de spijsverteringssysteem, maar ook effectief bij vermoeidheid of constipatie. 

 

Kameel

Ga op je knieën zitten met je benen op heup breedte. Kom vervolgens omhoog met je bovenbenen recht boven je knieën. Zet je handen op je onderrug en kantel je bekken naar voren. Houdt de schouders naar achteren terwijl je de buikspieren aanspant. Buig nu langzaam je bovenlichaam naar achteren en leg je handpalmen op je voetzolen. Wanneer dit niet lukt, zet dan je tenen op de grond zodat je hielen omhoog komen of gebruik hiervoor blokken. Breng je hoofd naar achteren als dit comfortabel voelt. Blijf een aantal ademhalingen in deze houding. Het opent de gehele voorkant van het lichaam. Ook de psoasspier wordt in deze houding gestretcht. Het opent het hart en geeft nieuwe energie, gaat lichte rugpijn, vermoeidheid, stress en menstruatieklachten tegen. 


Savasana met ondersteuning 

Ga zitten met de benen gestrekt. Plaats een bolster, kussen of meerdere dekens tegen het heiligbeen. Laat het bovenlichaam langzaam over de steun heen zakken. Je voelt een zachte opening door het voorlichaam, en de nek zou lang moeten aanvoelen. Laat de armen op de grond rusten, iets van het lichaam af, met de handpalmen naar boven gericht. Ontspan het lichaam, sluit de ogen en observeer de ademhaling. Laat bij elke uitademing je gedachten en zorgen naar buiten gaan en geniet van de stilte van de geest. Sta jezelf toe om in een staat van pure ontspanning te gaan. Het maakt fysieke en mentale spanning los. 

 

Over Taylie  

Taylie is psycholoog en Ayurvedisch therapeut, oprichtster van Conscious Mudi. In haar praktijk heeft ze al meer dan tientallen mensen succesvol mogen helpen met onder andere spijsverteringsklachten, zelfbeeld en moeilijke ouder kind relatie. Taylie biedt trajecten aan waarin ze de yoga, ayurveda en psychologie met elkaar combineert om jou zo veerkrachtig te maken. Neem een kijkje op haar website.

Ook interessant...