Mentale staten van de geest volgens Ayurveda

Picture of Taylie Hu
Taylie Hu

Conscious Mudi

Volgens de Ayurveda zijn alle mentale problemen het gevolg van het verkeerd gebruiken van de zintuigen. Door onwetendheid, het gebrek aan kennis over het juist gebruiken ervan. 

Er zijn drie verschillende staten van onze geest (sattva, rajas en tamas) en elke staat heeft bepaalde kenmerken die de geest zal beïnvloeden. De geest die zich in sattva bevindt is liefdevol, harmonieus, vol inspiratie, rust en focus. De geest die zich in rajas bevindt is hyperactief, druk, gepassioneerd maar soms manipulatief. De geest die zich in tamas bevindt is lui, traag, in de war, negatief, toxic, duister. 

Een goede verhouding tussen een heldere en een actieve geest is een gezond functionerende geest. Wanneer je je echter voor een te langere tijd in de actieve geest bevindt en/of alleen in het duister bevindt, zorgt dit voor een zieke geest. Een mooi voorbeeld hiervan is zoals bij burn-out, wanneer je overmatig overspannen bent en weinig rust ervaart (veel rajas, weinig sattva) en wanneer je hier niet op tijd iets aan doet, raak je als het ware opgebrand (tamas). 

Laten we eens de verschillende fysieke dosha’s bekijken in de verschillende mentale staten. 

 

Sattva – de heldere kant van je geest

Als Vata ben jij enthousiast, communicatief sterk, creatief, rustig en vrolijk. Als Pitta ben jij vriendelijk, heb je een goede wilskracht, moedig, gemotiveerd en je bent een goede leider. Als Kapha ben jij vriendelijk, zacht, stabiel en liefdevol voor jezelf en de mensen om je heen. 

 

Rajas – de actieve kant van je geest

Als Vata word je besluiteloos, onzeker, hyperactief, angstig en luidruchtig. Als Pitta word je perfectionistisch, agressief, kritisch, controlerend en zelfs manipulatief. Als Kapha word je bezitterig, hebzuchtig, materialistisch en sta je niet open voor verandering. 

 

Tamas – de donkere kant van je geest

Als Vata krijg je last van angsten en depressie, drugsverslaving, destructief gedrag en denken. Als Pitta word je gewelddadig, hatelijk, ongecontroleerd agressief of zelfs criminele activiteiten. Als Kapha word je apathisch, traag van begrip, ongevoelig, depressief en onverzorgd. 

Herken jij de verschillende staten van de geest? In welke staat bevindt jij je vooral? We kunnen nooit in één staat blijven hangen. Verschillende factoren in onze dagelijkse leven zorgen ervoor dat we door de verschillende staten van de geest bewegen. Alles wat je doet op een dag, van hoe laat je opstaat en eet, tot met wie je communiceert en wat je doet in je vrije tijd heeft invloed op de staat van de geest. Alhoewel het klinkt alsof de tamas staat fout is, hebben we ook tamas nodig voor een goed functioneren. Zo heeft slaap bijvoorbeeld een tamas kwaliteit, waardoor we trager en zwaarder worden zodat we in slaap kunnen vallen. 

 

Tips voor een sattvische staat

Zoals gezegd is het goed om de juiste verhouding te hebben van de drie staten. Wij als mens vinden het minder moeilijk om in de rajas of tamas staat te zijn en daarom krijg je hier alvast een aantal tips hoe jij jezelf meer in de sattvische staat kan brengen. 

  1. Kies je gezelschap zorgvuldig, weet wie energie zuigt en wie energie geeft
  2. Bezoek plekken die jouw vibratie verhogen
  3. Leer in te checken bij jezelf en te luisteren naar je behoeftes
  4. Zet in de ochtend een intentie van de dag voor jezelf
  5. Eet vooral sattvische voeding dat vooral bestaat uit seizoensgebonden, vers, volle granen, peulvruchten, groentes, noten, zaden, oliën. 

 

Over Taylie en Conscious Mudi

Taylie is een gecertificeerde psycholoog en Ayurvedisch therapeut, in haar trajecten begeleid ze vrouwen met grote dromen en doelen, die dichter bij zichzelf willen komen en op een natuurlijke manier willen werken aan hun mentale-emotionele-lichamelijke gezondheid en energie, zonder medicijnen. Hierbij is het van belang om aangeleerde gewoontes en overtuigingen af te gaan schudden die voor een onbalans hebben gezorgd. Wil jij meer innerlijke rust ervaren en het leven vol zelfvertrouwen tegemoet gaan, maak dan hier een afspraak bij Taylie.

Ook interessant...

Ayurveda tijdens de zwangerschap

Hoera je bent zwanger! Een super bijzondere tijd waarin er veel gebeurd in je lijf. Ayurveda besteedt veel tijd en aandacht aan de zorg van de vrouw en de baby tijdens de zwangerschap. In dit artikel staan tips voor tijdens de zwangerschap.