Ayurveda en de huid

Picture of Riïm Lagerwerf
Riïm Lagerwerf

Ayurvedic Health Practitioner

Schoonheid volgens Ayurveda

Ayurveda definieert schoonheid als: “Roopam, gunam, vayastyag, iti shubhanga karanam.“

– Roopam: Uitwendig uiterlijk

– Gunam: Interne deugd

– Vayastyag: Eeuwige Jeugd (veroudering verdoezelen)

– Iti: Het of het is

– Shubhanga: Knap, schoonheid, gunstig (shuba) lichaam (anga)

– Karanam: De oorzaak of reden

 

Deze definitie weerspiegelt een belangrijke fundamentele filosofie van Ayurveda. Schoonheid is meer dan de huid. Schoonheid is wat je van nature weerkaatst aan de buitenkant en van binnenuit: Schoonheid is een weerspiegeling van lichaam, geest en bewustzijn. Hoewel de vorm van iemands lichaam belangrijk is, is net zo belangrijk voor schoonheid hoe we denken en voelen en zelfs onze verbinding met het goddelijke of het universele of ons hogere zelf. 

Iemand die met een knap gezicht wordt geboren, zal niet mooi of aantrekkelijk zijn als ze zich vanbinnen ongelukkig voelt, of zeer gestresst of kritisch is. 

Ayurveda leert ons dat om een mooi mens te worden, we niet alleen moeten leren om goed voor onze huid te zorgen, maar ook om onze geest te kalmeren en innerlijke vrede en liefde voor iedereen te cultiveren.

 

De algemene oorzaken van huid disbalans

Volgens de Ayurveda zijn de belangrijkste oorzaken van hardnekkige huidaandoeningen een combinatie van een slechte spijsvertering en microbiële besmetting. Van de factoren die de spijsvertering veranderen en de huid beïnvloeden, krijgt slechte voedingscombinaties de meeste aandacht in Ayurveda. In dit artikel lees je meer over verkeerde voedingscombinaties. Er zijn echter ook andere factoren die de spijsvertering verstoren. Ongepast gebruik van de warme en koude eigenschappen bijvoorbeeld. Iets kouds nemen direct na iets heel heets of iets heel heets direct na iets heel kouds. Daarnaast wordt ook het innemen van warme of koude kwaliteiten op de verkeerde tijdstippen opgemerkt in de oude teksten van Ayurveda. Dit verwijst waarschijnlijk naar de seizoenen. Bijvoorbeeld iets heel kouds drinken op een koude, ongure herfstdag. 

 

Algemene huidverzorging in Ayurveda

Het doel van Ayurvedische huidverzorging is om uiterlijke schoonheid te harmoniseren met innerlijke rust. Om een optimaal gezonde huid te ondersteunen, gebruiken Ayurvedisch therapeuten en practitioners voeding, leefstijl, kruiden en speciale therapeutische huidtechnieken.

Hieronder wat beoefeningen om jouw huid te verzorgen. 

  1. Nasya. Dien dagelijks twee tot drie druppels olie toe aan je neus. Je kunt de olie liggend in je neusgaten druppelen. Geen medicinale olie maar een simpele toediening van bijvoorbeeld sesamolie of ghee. Het helpt onder andere om rimpels te voorkomen.
  2. Abhyanga. Regelmatige zelfmassage met olie om de huid goed gevoed te houden. Dagelijks kneden van de spieren houdt het hele lichaam gezond en bevordert de doorbloeding en circulatie.
  3. Snana. Regelmatig baden houdt de huid schoon. Kruiden kunnen aan het bad worden toegevoegd zoals neem, kurkuma en haritaki. Wees zuinig met zeep, want zeep verwijdert de natuurlijke oliën van de huid. 
  4. Dieet. Een voedzaam dieet dat de rasa dhatu (plasma) voedt, wordt als het belangrijkste beschouwd. Over het algemeen worden melk, ghee en boter als het meest voedzaam voor de huid beschouwd, terwijl de volgende voedingsmiddelen de gezondheid van de huid verergeren: vis, chilipoeder, alcohol en een te zwaar dieet.
  5. Leefstijl. Een leefstijl die een gezonde huid in het algemeen ondersteunt, omvat één die voldoende rust mogelijk maakt en overmatige blootstelling aan zon en wind vermijdt.
  6. Vyama. Deze term betekent fysieke beweging. Belangrijk voor een goede doorbloeding en behoud van de kwaliteit van het bindweefsel is voldoende fysieke beweging belangrijk. Wandelen wordt gezien als een manier van bewegen die bijdraagt aan een goede doorbloeding.


Acne

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem en met name in de zomer. Tijdens de zomer verdampt de zon het vocht van de aarde en veroorzaakt daarom hete, droge en scherpe eigenschappen in de atmosfeer, wat resulteert in een Pitta verhoging. Hierdoor kunnen ook meer problemen van de huid ontstaan. Mensen die al gevoeliger zijn voor acne of puisten merken dat ze er meer last van kunnen krijgen. Dit komt simpelweg door de hogere temperaturen en langdurige blootstelling aan zonlicht wat weer overmatig zweten kan veroorzaken en daardoor verhoogde talgafscheiding en verstopte poriën.

 

5 aanbevelingen voor acne deze zomer

1. Yogahoudingen. Yoga houdingen voor acne zijn de leeuwhouding en de maangroet (ipv zonnegroet)
2. Ademhalingsoefening. Adem alleen in door het linkerneusgat, voor 5 tot 10 minuten om Pitta te verlagen (maan ademhaling), bedek eenvoudig het rechterneusgat met de duim en adem normaal door de linkerkant. Als het neusgat is geblokkeerd, forceer dan niet: probeer het later opnieuw.
3. Ontspan je gezichtWrijf krachtig met je handen om een beetje warmte te creëren en plaats beide handen een paar minuten op je gezicht, Dit zal de gezichtsspieren ontspannen en de bloedtoevoer verhogen. Je kunt ook in je handen wrijven totdat de handpalmen warm worden en dan zachtjes alleen het hart van de handpalm tegen de wimpers van de ogen aan houden. Onze wimpers zijn intens elektrisch geladen; ze nemen de warmte op en verlichten Pitta onder de huid die naar buiten komt in de vorm van acne. 
4. Visualiseer. Volgens Dr. Vasant Lad, één van ‘s werelds bekendste Ayurvedisch artsen, is de oorzaak van acne emotionele stress. Een effectieve manier om die stress te verlichten, is visualisatie. Sluit je ogen en visualiseer dat je acne opklaart en weggaat – alsof je communiceert met de weefsels in je huid die uitbarsten in acne. Dit werkt. Een laatste suggestie: vermijd vaak in de spiegel kijken en je slecht voelen over de acne.
5. Gebruik meloen. Wrijf wat meloen op de huid voor het slapengaan en laat het een nacht intrekken. De verkoelende, anti-Pitta kwaliteit helpt acne te genezen en de huid zacht te maken. 

 

Meer Ayurveda tips voor de huid en acne

Zou jij graag meer Ayurveda tips willen ontvangen voor de huid en voor acne? Word dan lid van de I love Ayurveda Community en ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Als jij vóór 1 juli lid wordt ontvang je 1 juli het I love Ayurveda Magazine met als thema “De Zomer & Reizen”. In dit extra dikke zomernummer staat alles over hoe je in balans kunt blijven deze zomer en tijdens en na het reizen. Je leert onder andere meer over Ayurveda en acne, welke types acne er volgens de Ayurveda bestaan, hoe ze ontstaan en met name hoe je acne en jouw huid in het algemeen het beste kunt verzorgen. Je leert welke do-it-yourself maskers jij kunt maken om jouw huid het beste te ondersteunen en welk voeding- en leefstijl patroon jij het beste kunt hanteren om in balans te komen en te blijven en zo een gezonde, stralende huid te krijgen. Word hier lid. 
 

 

Over Riïm Lagerwerf

Riïm Lagerwerf is als Ayurvedic Health Practitioner opgeleid om individuele coaching en begeleidingssessies te geven. Ze specialiseert zich in Ayurvedische geneeskunde en Yoga. Ze richt zich niet alleen op het voorkomen van ziekte maar begeleidt mensen ook complementair met een milde, matige of ernstige ziekte. Uiteindelijk helpt ze cliënten om fysieke en emotionele onbalans op een holistische manier te beheersen, met behulp van verschillende Ayurvedische lichaamstherapieën, voeding- en leefstijl adviezen, Ayurvedische kruiden, kleur- en aromatherapie, bija mantras, yoga en meditatie.
Wil je graag een consult inplannen in Den Haag of online om jouw acne complementair te behandelen? Of heb je een ander hulpvraag? Neem contact op met Riïm via Instagram of haar website.

Meer van dit soort artikelen?

Word lid van de I love Ayurveda Community

En ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Het eerst volgende magazine staat in het teken van "De Zomer & Reizen".