Ayurveda en het gezin

Picture of Fleur Aukeme
Fleur Aukeme

Á la Fleur

Hoe leef je op een natuurlijke manier met meerdere mensen, van verschillende leeftijden en verschillende types?

Het is een vraag die veel ouders zichzelf stellen als ze in aanraking komen met Ayurveda. Hoe kook en leef je zodat je aan ieders eisen voldoet. En vaak brengt dit zoveel onzekerheid, frustratie en onduidelijkheid met zich mee dat veel ouders van deze levensstijl afzien. Want het is te ingewikkeld. 

Je wilt als ouder het beste voor je kind, en dat brengt soms best wel wat spanningen met zich mee. Want was is nou goed voor zo’n klein lichaampje? Vanaf het moment dat kindjes kunnen eten, kan je de kennis van Ayurveda toepassen. 

Het is bij kinderen ook mogelijk om te achterhalen wat hun lichaamstype is. Ieder kind is uniek door de unieke samenstelling van de elementen in het lichaam. Je kunt dit bij kinderen ontdekken door te kijken naar hun lichaamsbouw en gedrag. 

Let op: kindjes (en wij mensen) hebben vaak een gecombineerd lichaamstype!

Vata kindjes

Zijn beweeglijk, hebben een smallere botstructuur en zijn ook vaak wat smaller en lichter in gewicht. De spijsvertering van een Vata is wisselend, en een Vata kindje kan dus het ene moment veel trek hebben en het andere moment niet veel eten. Het is erg fijn om een Vata kindje regelmatig in te smeren/te masseren met sesamolie, aangezien ze sneller droger zijn van binnen en van buiten. Constipatie is dus ook iets wat voorkomen kan worden, door middel van gekookte en zachte voeding toe te voegen. 


Pitta kindjes 

Zijn actief en dit zijn de kindjes die nogal explosieve emoties kunnen hebben zoals in de supermarkt (welk kind niet 😀 ). Deze kindjes hebben een gemiddelde botstructuur en zijn gemiddeld gebouwd. Eigenlijk is alles vrij gemiddeld, hun slaap en uithoudingsvermogen zijn allemaal heel gemiddeld als ze in balans zijn. Ze hebben een sterke spijsvertering en kunnen goed eten. Door de warmte in het lichaam kunnen deze kindjes juist eerder last hebben van diarree of zachte ontlasting, een geïrriteerde huid of ontstekingen. 

Kapha kindjes 

Zijn het rustigst van de 3 en hebben een brede botstructuur. Ze zijn dus van nature al wat zwaarder gebouwd, maar dit hoeft niet te betekenen dat ze ook overgewicht hebben. Een Kapha kind heeft vaak dik en veel haar en een dikkere vettige huid. Ze houden van gezelligheid, lekker eten en zijn misschien een tikkeltje lui. Ze kunnen dan vaak ook goed slapen en hun spijsvertering is wat langzamer. Daardoor kunnen ze sneller overgewicht krijgen. Het is dus goed om op de voeding te letten bij een Kapha kind. 

Tips voor meer balans in het gezin

  • Kijk goed naar de slaap behoeftes van iedere individu. Kapha’s hebben minder slaap nodig maar houden juist wel van veel slapen, een Vata slaapt wat lichter en zou juist wat langer moeten slapen. Een Pitta is een gemiddelde slaper maar kan soms moeite hebben met inslapen. Slapen jullie samen of slapen kindjes bij elkaar op de kamer, probeer dan dat iedereen zoveel mogelijk zijn ritme en aan zijn behoeftes kan voldoen
  • Je hoeft echt niet 3 verschillende maaltijden te maken als je met z’n 3en bent. Het is natuurlijk wel mogelijk om de hoeveelheden per bord te wisselen. Een Kapha mag bijvoorbeeld wat lichtere voeding en wat minder zuivel. Voor een Vata is zuivel en granen juist weer goed, en een Pitta juist niet te veel gefermenteerd. 
  • Maak een fijn ochtend en avond ritueel binnen je gezin. Regelmaat is fijn voor kinderen, ze weten wat ze moeten doen, de ochtenden en avonden gaan soepeler en het heeft een positief effect op je kind. Voorbeeld van de ochtend: tongschrapen, gezicht wassen, warm water of gember thee drinken, samen een paar leuke rek en strek oefeningen doen (of dansen), aankleden en eet rustig gezamenlijk je ontbijt. 

Simpele home remedies voor kindjes

Verkoudheid

Ook al is banaan voor kinderen soms levensreddend, tijdens een verkoudheid is het beter om banaan en zuivel te laten staan. Dit zorgt namelijk voor meer slijmvorming. Als ontbijt kun je beter kiezen voor gestoofde appeltjes met specerijen zoals pippali (is erg goed tijdens een verkoudheid die naar de longen toe gaat), gemberpoeder, kurkuma en een beetje kaneel. Voeg bijvoorbeeld nog wat zoete vruchten toe zoals gedroogde vijg en je hebt een heerlijk ontbijtje. 

Aromatherapie

De kracht van essentiële oliën wordt nog wel eens vergeten. Voor kinderen is het ideaal om dit in de nacht naast hun bed een diffuser aan te zetten. Je kunt sommige oliën ook goed verdunnen en op de borst smeren. Denk aan eucalyptus of R.C. van Young Living tijdens een verkoudheid, of juist lavendel of Stress Away van Young Living voor rust na een heftige dag op school. 

Chyawanprash

Is een zoete kruidenpasta vol met vitamines en mineralen, geschikt voor het opbouwen van het immuunsysteem voor kinderen.

Over Fleur en á la Fleur

Fleur is Ayurvedisch practitioner en vedisch astrologe maar bovenal moeder van drie kleine kinderen. Door haar ervaring met Ayurveda en het gezinsleven kreeg zij steeds vaker de vraag hoe je Ayurveda nou in de praktijk uitvoert (met kinderen, baan, sociale drukke leven, etc etc). 

Hierdoor ontstond het idee om Ayurveda heel praktisch uit te leggen, zodat je ook echt weet HOE je het zelf moet doen, en WAT je precies dan kan doen! Wil jij hier meer over weten? Neem dan een kijkje op haar website.

Ook interessant...

Ayurveda tijdens de zwangerschap

Hoera je bent zwanger! Een super bijzondere tijd waarin er veel gebeurd in je lijf. Ayurveda besteedt veel tijd en aandacht aan de zorg van de vrouw en de baby tijdens de zwangerschap. In dit artikel staan tips voor tijdens de zwangerschap.