Ayurveda & het voorjaar

Picture of Lonneke Dötsch
Lonneke Dötsch

Ayurvedisch voeding- en leefstijlcoach

Naast spijsvertering (agni), constitutie (Vata, Pitta, Kapha) en onbalans spelen ook de seizoenen een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste keuze van voeding en leefstijl.

Net als de dosha’s Vata, Pitta en Kapha, heeft ieder seizoen zijn eigen specifieke kenmerken en elementen. Ieder seizoen heeft als het ware een eigen constitutie en affiniteit met bepaalde dosha’s zodat deze dosha’s in het betreffende seizoen meer kans hebben om uit balans te raken. Want gelijken versterken met elkaar. ‘Like increases like’ geldt ook in de seizoenen.

 

Het voorjaar

Na een periode van weinig licht, breekt in het voorjaar weer een lichtere periode aan. De bloemen gaan weer bloeien, er komen weer groene blaadjes aan de bomen en lammetjes zijn weer veelvuldig te zien in het landschap.

Het voorjaar correspondeert met de Kapha dosha. Mensen met deze dosha in hun constitutie zijn in deze periode dan ook gevoeliger voor Kapha kwaaltjes zoals verkoudheid, sinuscongestie en allergieën (denk aan hooikoorts). Overigens zijn we allemaal wat gevoeliger voor ziekte bij de overgang naar een nieuw weertype. Het lichaam moet zich aanpassen aan de nieuwe temperatuur en het licht. Dus ook als je niet een Kapha type kan je wel last hebben van typische Kapha kwaaltjes.

Het voorjaar is dan ook dé periode om net als in de herfst een reiniging te doen. Het doel is om de opgehoopte Kapha te laten smelten zodat het lichaam de zwaarte kan loslaten en de lichtheid van de lente kan omarmen.

 

Tips om Kapha te balanceren

  • Sta vroeg op. Ook als je er geen zin in hebt;
  • Ga lekker sporten, ook als je er geen zin in hebt;
  • Vermijd zwaar en vet voedsel. Blijf ook weg van zoet en zout;
  • Eet vooral voeding met de smaken bitter, scherp en wrang;
  • Heb je last van slijm, doe na het opstaan dagelijks aan oil pulling met sesam- of kokosolie. In Ayurveda noemen ze dit Gandusha;
  • Zorg ervoor dat je voeding droog (dus vetarm), warm en licht verteerbaar is. Focus op groente en mungbonen. Vermijd zoveel mogelijk koolhydraten, zoals brood en rijst om je spijsvertering rust te gunnen. Voeg voldoende specerijen toe aan je maaltijden;
  • Doe geen dutjes overdag;
  • Eet liever groenten dan fruit;
  • Plan een Pinda Swedena massage in om het lymfesysteem te stimuleren zodat de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. 

 

Over Lonneke Dötsch

Lonneke gelooft er heilig in dat liefde voor jezelf van grote invloed is op je gezondheid en andersom. En ook dat er geen ‘one size fits all’ bestaat voor het aanpakken van een onbalans. Iedereen is anders en heeft dus ook iets anders nodig. Als Ayurvedisch voedings- en leefstijl coach, Reiki practitioner en yoga docent biedt ze via The Health Love Connection een divers aantal behandelingen en advies zodat klachten zoals een opgeblazen buik, hormonale onbalans en migraine tot het verleden gaan behoren. Neem een kijkje op haar website.  

Meer van dit soort artikelen?

Word lid van de I love Ayurveda Community

En ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Je ontvangt direct het meest actuele magazine en vanaf de eerste van elke maand het nieuwste magazine.