Dag snottebellen

Foto van Riïm Lagerwerf
Riïm Lagerwerf

Ayurvedic Health Practitioner

Met het koudere weer op komst wil ik je graag wat tips geven om eerder gedag te zeggen tegen de snottebellen van onze kinderen. In dit artikel deel ik algemene tips en DIY recepten om de weerstand van jouw kind(eren) te ondersteunen 

 

Waarom hebben onze kinderen zo vaak een snotneus?

Volgens de Ayurveda heerst Kapha dosha tijdens de kinderjaren en komen de verschillende kwaliteiten van de Kapha-dosha het meest tot uiting in deze tijd van het leven. Dit is de reden dat dat er een grotere neiging is tot Kapha-gerelateerde gezondheidsproblemen bij kinderen. Kapha is van nature zwaar, plakkerig en traag. Zoals je waarschijnlijk uit eigen ervaring weet, leidt de opeenhoping van deze eigenschappen tot hoesten, verkoudheid, oorpijn, infecties van de bovenste luchtwegen, allergieën en – natuurlijk – veel overtollig slijm. Het is daarom van belang dat we veel voorkomende valkuilen die verband houden met de kindertijd en die vaak tot ziekte leiden kunnen herkennen zodat we die snottebellen zoveel mogelijk kunnen beperken of voorkomen.

Het mag duidelijk zijn dat wanneer jouw kind ook nog eens een meer dominante Kapha constitutie heeft, hij of zij nog eerder dan een Vata of Pitta kind gevoelig zal zijn voor een Kapha disbalans.

 

Met deze tips ga jij voorbereid deze herfst en winter door

Beperk blootstelling aan kou

Denk daarbij niet alleen voeding en dranken maar ook het weer. Bovenaan de lijst staat het zo veel mogelijk beperken van ijs. Na een prachtige zomer willen we nu langzaamaan de consumptie van ijsjes afbouwen. Niet alleen ter preventie maar ook wanneer ze door een verkoudheid gaan en verstopte neusjes hebben. Voor kinderen die bijzonder vatbaar zijn voor congestie, inclusief terugkerende oorinfecties, is het het beste om deze richtlijnen zo vaak mogelijk te volgen, vooral tijdens de Kapha-overheersende seizoenen van de late winter en lente. Als ze de kou in gaan, denk er dan aan om ze zoveel mogelijk te beschermen door ze in warme kleding en bovenkleding te bundelen die ze lekker warm houden.

 
Beperk haar wassen tot minimum

De tweede tip is om het wassen van het haar tot een minimum te beperken. Volgens Ayurveda is het bevochtigen van de hoofdhuid een veelvoorkomende oorzaak van congestie. Je kunt je kind nog steeds één of twee keer per dag een warme douche of warm bad geven, maar het beperken van de frequentie van het wassen van het haar kan die volgende verkoudheid juist afweren. De algemene vuistregel is om het wassen van het haar van je kind te beperken tot één keer per week en wanneer ze verkouden zijn of verstopt, hun hoofd helemaal niet nat te maken.  Als je het haar wast,  zorg er dan voor dat je de hoofdhuid grondig droogt of gebruik een föhn op de milde stand. Zorg er ook voor extreme hitte te vermijden, aangezien Ayurveda deze blootstelling als ongezond beschouwt voor het haar en de ogen.

 
Licht verteerbare voeding

De belangrijkste aanbeveling als het gaat om verkoudheid en congestie is om jouw kind licht verteerbaar, gekookt voedsel aan te bieden en de rauwe groenten en salades uit te stellen totdat ze volledig hersteld zijn. Het is ook het beste om af te zien van vettig voedsel en te veel snoep of zoetigheid. Warmte is de beste manier om de verkoudheid en congestie van je kind te ondersteunen en de duur van de ziekte te verkorten. Houd de thermostaat in de gaten, zorg dat je klaar staat met een warme trui en extra dekens, en bied je kind de hele dag door voldoende warm water en kruidenthee aan. En vergeet het belang van die verwarmende knuffels niet!

 

DIY recepten

Deze DIY recepten heb ik onlangs gekregen bij een workshop van Ayurprana. 

Zelfgemaakte vapor rub

Dit is een geweldige, petroleumvrije, balsem om de luchtwegen te kalmeren, terwijl het ook de luchtwegen opent voor prana-flow.

Ingrediënten:

  • 1/4 kopje (60 ml) koudgeperste olijfolie van eerste persing
  • 1 eetlepel bijenwas
  • 30 druppels etherische olie van eucalyptus
  1. Smelt de bijenwas en olijfolie in een sauspan op zacht vuur, roer tot het goed gesmolten is.
  2. Nadat het is gesmolten, en vlak voordat het in de pot wordt geplaatst, voeg je de etherische oliedruppels toe. Je wilt de essentiële oliën niet in verwarmde olie blijven roeren, omdat de oliën kunnen verdampen.
  3. Wrijf over de voorkant van de borst, achterkant van de borst en de achterkant van de nek en oren voor een rustgevende verlichting.

Let op: Je kunt spelen met de concentratie van de essentiële oliën. Sommigen geven de voorkeur aan 25 druppels eucalyptus voor een zachter effect, en sommigen geven de voorkeur aan 35 druppels voor een sterker effect. Je kunt ook andere oliën toevoegen die je therapeutisch vindt, zoals menthololie (één van mijn favorieten!), rozemarijn, tulsi of zelfs ontspannende essentiële oliën van lavendel.

 
Oorolie

Ooroliën worden in veel verschillende tradities gebruikt om de oren te ondersteunen en vochtophoping of congestie in de oren te verlichten. Dit is een eenvoudig recept dat je thuis kunt maken!

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels sesamolie
  1. Verwarm de sesamolie tot deze heet is maar niet kookt.
  2. Voeg een teentje knoflook toe aan de olie.
  3. Zodra het begint te sissen, haal je het van het vuur en laat je het afkoelen.
  4. Zeef de olie in een fles met oliedruppelaar. 
  5. Gebruik 2-3 druppels in ieder oor.
 
Verwarmende thee

Behandel met het tegenovergestelde. Breng warmte en hydratatie binnen met deze verwarmende thee waar je kleintje de hele dag van kan nippen.

Ingrediënten:

  • Ongeveer 415 ml water
  • 1 tl vers geraspte gember 
  • 2 stengels citroengras
  • 3 tulsibladeren
  1. Kook samen tot het water is ingekookt tot bijna de helft.
  2. Zeef in een glas, voeg honing naar smaak toe. 

 

Over Riïm Lagerwerf

Riïm Lagerwerf is als Ayurvedic Health Practitioner opgeleid om individuele coaching en begeleidingssessies te geven. Ze specialiseert zich in Ayurvedische geneeskunde en Yoga. Ze richt zich niet alleen op het voorkomen van ziekte maar begeleidt mensen ook complementair met een milde, matige of ernstige ziekte. Uiteindelijk helpt ze cliënten om fysieke en emotionele onbalans op een holistische manier te beheersen, met behulp van verschillende Ayurvedische lichaamstherapieën, voeding- en leefstijl adviezen, Ayurvedische kruiden, kleur- en aromatherapie, bija mantras, yoga en meditatie.
Wil je graag een consult inplannen in Den Haag of online om jouw acne complementair te behandelen? Of heb je een ander hulpvraag? Neem contact op met Riïm via Instagram of haar website.

Meer van dit soort artikelen?

Word lid van de I love Ayurveda Community

En ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Je ontvangt direct het meest actuele magazine en vanaf de eerste van elke maand het nieuwste magazine.