Ontspan en boost je immuniteit

Picture of Eline Flux
Eline Flux

Ayurveda & Reiki Coach

Dat Ayurveda een holistische levensfilosofie is en je met alleen gezonde voeding niet alles op kunt lossen wist je waarschijnlijk al! Ayurveda hecht veel waarde aan de mind, body, spirit connectie. Dus voor een goede weerstand is, naast gezonde voeding, zeker ook een gezonde geest van belang.

 

Ontspanning

Een gezonde geest heeft te maken met ontspanning. Ben je iemand die zonder gedachtes en to do’s lijstjes in het hoofd een mooie wandeling kunt maken of staat je geest eigenlijk nooit stil? Als je je herkent in de laatste en je geest overuren draait, is de eerste tip die ik je kan geven, dagelijks meditatie te doen. Door te mediteren leer je in het nu te zijn, te voelen wat je echt voelt, zonder dat je geest de overhand heeft, en je gedachten even uit te zetten.

 
Hoe start je met mediteren?

Ga comfortabel zitten met je rug recht en zet een timer op 5 minuten. Adem diep in naar je buik en maak je ademhaling steeds langzamer. Kijk of je zo 5 minuten kunt blijven zitten (de tijdsduur kun je steeds uitbreiden). Komen er gedachten op, benoem je ze dan en laat ze met de uitademing weer gaan.

Vind je dit lastig dan kun je ook voor een geleide meditatie kiezen of voor een wandelmeditatie die je vindt in het nieuwste I love Ayurveda magazine – editie 6.

Je kunt ook kiezen voor een ontspannende (online) Reiki behandeling of massage met warme kruidenbundels (Pinda Sweda). Dit helpt je uit je hoofd te komen en te landen in het lijf. Bij de warme kruidenbundel massage wordt je hele lichaam gemasseerd en gestempeld met warme kruidenbundels. Dit stimuleert je lymfesysteem, verbetert het afweersysteem en vergroot de energiestroom; een perfecte behandeling om je weerstand te ondersteunen.

 
Vata, Pitta of Kapha mind

Jouw emoties en gedachten kun je ook koppelen aan de dosha’s.

Ben je erg onrustig, bezorgd of heb je angsten over de huidige situatie, je gezin of zijn deze juist werk gerelateerd?

Dan mag je extra aandacht geven aan het balanceren van de Vata dosha. Voor Vata’s zijn rust en regelmaat van belang.

Kies voor een (ochtend)routine, smeer jezelf in met warme olie (abhyanga) of neem het kruid ashwagandha om je zenuwstelsel te kalmeren. Hoe je abhyanga doet lees je terug in het nieuwste I love Ayurveda Magazine

Word je snel boos, heb je kritiek op anderen of heb je last van jaloezie? Dan heeft de Pitta dosha extra aandacht nodig.

De keywords voor Pitta zijn rust en verkoeling. Masseer je slapen met kokosnootolie en ghee voor het slapengaan, kies voor een rustige sport zoals hatha of yin yoga en neem het kruid brahmi om je geest te kalmeren.

Voel je je down, depressief of ben je erg gehecht aan spullen of mensen? Dan mag je extra aandacht besteden aan het balanceren van de Kapha dosha.

Voor Kapha is stimulatie belangrijk. Doe ’s ochtends vijf (of tien) zonnegroeten nadat je bent opgestaan of maak een wandeling. Doe de vuurademhaling (kapalabhati) en neem het kruid trikatu om je interne vuur te versterken.

 
Verhoog je vibratie

Een hoge vibratie trekt fijne energie aan! Omring jezelf met mensen waar je blij van wordt, doe geen dingen waar je geen zin in hebt en zet fijne mantra muziek op in huis. Verder kun je essentiële oliën gebruiken. Gebruik sinaasappelolie voor een goed humeur en fijne vibes, lavendelolie voor ontspanning en sandalwood om je gedachten tot rust te brengen. Tijdens een Reiki behandelingen gebruik ik ook altijd geur om je echt in je lijf te laten landen.

 

Meer tips voor het verbeteren van jouw weerstand?

In het nieuwste I love Ayurveda Magazine dat op 1 september gepubliceerd wordt, staat boordevol tips voor het verbeteren van jouw weerstand met behulp van Ayurveda. Interessante artikelen, meditaties, yogahoudingen, recepten, kortingen en nog veel meer. Word nu lid en ontvang maandelijks het I love Ayurveda Magazine.

 

Over Eline Flux

Eline biedt holistische coaching op gebied van Ayurveda, Reiki en Zwangerschap(yoga). Ze helpt vrouwen en kinderen weer in balans te komen tijdens 1-1 trajecten, maar geeft ook workshops en trainingen om je kennis te laten maken met Ayurveda of aan de slag te gaan met een Ayurvedische detox. Als moeder van drie weet ze als geen ander hoe je Ayurveda makkelijk en toepasbaar in kunt zetten. Voor meer informatie over haar praktijk Dandelien, ga naar haar website of volg Eline op Instagram.

Meer van dit soort artikelen?

Word lid van de I love Ayurveda Community

En ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Je ontvangt direct het meest actuele magazine en elke eerste van de maand het nieuwste magazine.