Food Flow met Ayurveda

Picture of Lily Joan Roberts
Lily Joan Roberts

Ayurvedisch voedingsdeskundige

Ayurveda heeft mijn leven oprecht veranderd, ervoor gezorgd dat ik kan leven, eten en flowen op een intuïtieve manier, zonder altijd te moeten denken aan alle regeltjes voor wat ik ‘zou moeten’ doen om gezond te zijn. Voordien leefde ik al holistisch, maar Ayurvedische inzichten waren voor mij de ontbrekende schakel om het allemaal samen te brengen. Yoga, meditatie, ademhaling, kruiden gebruiken; het komt nu van nature zonder gevoel van verplichting of schuld als ik iets niet doe. Ik ben ervan overtuigd dat Ayurveda het ontbrekende puzzelstukje is op jouw weg naar optimale gezondheid en innerlijke rust.

 

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de moeder van alle geneeskundige systemen, ontstaan in India maar nu wereldwijd toegepast. Het werd duizenden jaren geleden ontwikkeld om mensen te helpen in sync te leven met de natuur, om te kunnen gedijen in een steeds veranderende omgeving.

 

Het richt zich op het bevorderen van een goede gezondheid als een proactieve methode voor het afweren van veel voorkomende ziekten. Ayurveda werkt met bepaalde principes die een alomvattende benadering bieden voor de behandeling van ziekten en ongemak, door langzaam de oorzaken van een slechte gezondheid te ontrafelen en de onevenwichten te herstellen.

 

De basis is vrij eenvoudig, maar de diepgang van de toepassing is een eindeloos complex medisch systeem, aangezien we niet enkel kijken naar ziektes, maar ook naar alle andere lagen van gezondheid: fysieke gezondheid, mentaal balans, spiritueel en sociaal welzijn, relaties, omgeving, voeding, gewoontes, dagelijkse routines en seizoensgerelateerde levensstijl. Het bekrachtigt ons om onze gezondheid en geluk in eigen handen te nemen. Niet alleen wanneer we ziek zijn, maar vooral door ons op dagelijks vlak in balans te brengen.

 

Ayurveda leert de natuur respecteren en onszelf erin te plaatsen als deel ervan. Het helpt begrijpen hoe onze gezondheid niet los valt te koppelen van onze familie, werk, maatschappij of planeet.

 

Wat ik zo geweldig vind is dat het een bepaalde intuïtieve logica brengt. Het geeft veel lessen mee over wat wel of niet te eten, wanneer op te staan, volgens welk ritme te leven, maar niet in de vorm van restrictie of regels. Het geeft inzicht over hoe je eigen keuzes te maken. Het draait dus niet om een bepaald dieet of gouden sleutel met een einddoel, maar het toont een nieuw pad die je leidt op een levenslange reis van ontdekking, waarbij de toepassingen mee evolueren naargelang de flow van jouw unieke leven.

 

” If a person doesn’t understand themselves, they can’t understand anything around them” 

 

Ayurveda en voeding

Ayurvedisch koken is op zichzelf een onderdeel van het medicijn van welzijn. De principes ervan kunnen daarom een thuis vinden in onze dagelijkse voeding en doorgetrokken worden in onze maaltijden via de ingrediënten, voorbereiding en het proces van eten zelf. Eten krijgt hierdoor een volledig nieuwe gelaagdheid, die meer te maken heeft met gevoel dan ratio. 

 

Volgens Ayurveda horen maaltijden voedzaam, verzorgend, vol leven te zitten en voldoening te geven. In het kort brengen ze comfort, steun, herstel en duurzame energie, en dus niet door bijvoorbeeld calorieën te tellen. Eten geeft leven, en hoe meer leven er in je eten zit (denk aan kleur, texturen, verse producten etcetera) hoe beter voor je energie. Zo zie je al dat gezondheid vanuit een heel poëtisch maar voordehandliggend standpunt voortkomt.  

 

“Without proper nutrition, medicine is of no use..  With proper nutrition, medicine is of little need” 

 

 

De vijf elementen als de bouwstenen van het leven

Ayurveda is ontstaan in een tijd waarin culturen sterk afhankelijk waren van hun omgeving. Het gebruikt daarom een taal die is afgeleid van de natuur als metafoor om onze gezondheid te beschrijven en voor te schrijven. Volgens haar leringen zijn de fundamentele elementen van Ether (of ruimte), Lucht (of het meer dynamische aspect ervan: wind), Vuur, Water en Aarde de bouwstenen waaruit onze fysieke wereld en het universum bestaat.

 

Aangezien het menselijk lichaam dus ook een combinatie is van deze elementen, heeft het een juiste balans van de voedingsstoffen van deze vijf nodig om gezond te zijn. Te veel of te weinig leidt naar ziekte.

 

Balans Brengen

Als je de dosha’s begrijpt, begrijp je Ayurveda. Het balanceren van de dosha’s is de sleutel tot je gezondheid en innerlijke rust, en om dit te doen is het belangrijk om de kenmerken van jouw dominante dosha’s te identificeren, om er dan met je zintuigen, hoofd en hart op in te spelen. Focus op waar je je het beste bij voelt en doe dit stap voor stap, dag per dag, seizoen per seizoen.

 

In Ayurveda worden eten of acties niet als ‘goed’ of ‘slecht’ bestempeld, ze zijn gewoon ofwel verergerend ofwel kalmerend voor je dosha (en dus gezondheid) in de bepaalde hoeveelheden. Dit is waar de uitdrukking ‘alles met mate’ klopt. Maar alleen als dat waar is voor jou. Want het vergif van de één is het medicijn van de ander!

 

Er zijn veel subtiliteiten in het zorgen voor je dosha, maar als je begint met je bewust te zijn van de elementen in je omgeving, voeding en drinken, zal dat je helpen balans te vinden in je leven. 

 

Geniet van de reis naar geluk en gezondheid en vergeet vooral niet om het avontuur met nieuwsgierigheid te benaderen!

 

LEUK NIEUWS!

Als je je graag wil verdiepen in hoe je volgens Ayurvedische principes je jezelf in balans kan brengen met je voeding, en vooral wil leren hoe je gemakkelijk, zorgeloos en super smaakvol kan koken in lijn met je dagelijkse behoeftes – heb ik het ideale traject voor je uitgewerkt! 

 

Tijdens Conscious Cooking Journey gaan we samen gedurende 6 weken ontdekken wat ‘gezond eten’ echt betekent voor ons uniek lichaam en hoe we onszelf op een andere manier kunnen gaan voeden- vanuit guthealth wetenschap gecombineerd met ayurvedische principes. 

 

De wekelijkse flow gaat er zo uitzien:

Week 1: de diepere betekenis van voeding : effect van voeding op hoofd, hart en lichaam

Week 2: ontcijferen van noden van lichaam

Week 3: weten wat jouw lichaam nodig heeft, maaltijden voor jouw uniek lichaam

Week 4: stress-free koken vanuit voelen ipv denken (loslaten van recepten en dieet)

Week 5: nieuwe smaken, nieuw genot 

Week 6: eten als ritueel voor dagelijks balans

 

Het wordt een prachtig, verrijkend, misschien zelfs ontroerend avontuur!

 

Benieuwd naar meer? Ik geef je op mijn website meer inzicht. 

 

 

Over Lily Joan Roberts

Lily Joan Roberts is functioneel en Ayurvedisch voedingsdeskundige, gespecialiseerd in darmgezondheid. Daarnaast is zij ook een plantaardige chef-kok en productontwikkelaar.

Haar missie is om mensen in staat te stellen hun weg terug te vinden naar hun eigen natuur en de natuur om hen heen, door verliefd te worden op de kracht van voeding. Het is haar bedoeling te inspireren om meer vanuit intuïtie te leven, te begeleiden op hun vreugdevolle ontdekkingsreis naar geluk en gezondheid.

Neem contact op met Lily Joan Roberts via Instagram of haar website 

Meer van dit soort artikelen?

Word lid van de I love Ayurveda Community

En ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Je ontvangt direct het meest actuele magazine en vanaf de eerste van elke maand het nieuwste magazine.