GHEE GHEE GHEE

Picture of Taylie Hu
Taylie Hu

Conscious Mudi

Een heilig medicijn binnen Ayurveda. Maar waarom dan?

Het wordt gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsels en cellen. Daarnaast als transportmiddel om genezende kruiden beter door de huid op te laten nemen. Niet alleen tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid dus. 

Ghee wordt geklaarde boter genoemd, omdat de melkbestanddelen uit de boter is weggehaald. Het valt onder de verzadigde vetzuren, maar bevat korte-keten vetzuren, oftewel butyraat – boterzuur. Dit laatste is een belangrijke beschermer voor onze darmslijmvlies. En een gezonde darmslijmvlies en gezonde darmbacteriën, betekent een goede immuniteit. 

Het heeft een enorme hoge verbrandingstemperatuur – wel 250 graden. Het is lactosevrij en is lang houdbaar. De korte-keten vetzuren worden door het lichaam gelijk gebruikt energie, worden niet opgeslagen en daarom helpt het bij gewichtsverlies. Daarnaast bevat het opneembare vitaminen A, D, E en K, omega 3 en omega 9 vetzuren, andere antioxidanten en ontstekingsremmende vetzuren. 

De voordelen van Ghee op een rijtje

 • Hoge verbrandingstemperatuur
  Dit maakt het geschikt voor verschillende manieren van koken en garen
 • Rijk aan vet oplosbare vitaminen A, D, E en K
  Deze vitamines zorgen voor het behouden van een gezond metabolisme, balanceren je hormonen en dragen bij aan sterke botten
 • Caseïne en lactose vrij
  Mensen met een gevoeligheid hiervoor hebben geen problemen met ghee omdat deze elementen zijn verwijderd. 
 • Bevat CLA
  CLA helpt bij het verkleinen van tumoren, verlagen van cholesterol, hoge bloeddruk en ontstekingen en verminderen lichaamsvet. 
 • Bevat Butyraat
  Butyraat is een ontgifter en verbetert de gezondheid van het maag-darmstelsel – bevordert een gezond insulineniveau, is ontstekingsremmend, verhoogt maagzuur en creëert een goede zuurtegraad van het systeem. 
 • Ondersteunt gewichtsverlies
  Ghee trekt andere vetten aan en verwijdert gifstoffen die moeilijk te elimineren zijn. 

Heel veel redenen dus om vaker ghee te gebruiken tijdens het koken. Maar let er wel op, alles in de juiste hoeveelheden en met specifieke bedoelingen, want overmatig gebruik, vooral voor bepaalde dosha types, kan het onevenwichtigheden veroorzaken. 

 

Kwaliteiten van Ghee vanuit Ayurvedisch perspectief

Ghee draagt de zoete smaak en is daarom samengesteld uit de kwaliteiten van aarde en water, die zwaar, dik, olieachtig, zacht en glad zijn. Vanuit een Ayurvedisch perspectief kunnen we deze kwaliteiten in onze fysiologie accumuleren, wanneer we ghee innemen. Plaatselijk gebruik of inname zal de weefsels smeren, verzachten en bevochtigen. Het is daarom balancerend voor de Vata dosha. Ghee is ook balancerend voor de Pitta dosha vanwege de verkoelende effecten. Alleen degenen met een Kapha dosha kunnen ghee met mate gebruiken, omdat het een opeenhoping van vettigheid en zwaarte veroorzaakt. 

Afhankelijk van je dosha balans, ligt de aanbevolen dosering van ghee tussen de 1-3 eetlepels per dag. Je kunt tegenwoordig goede kwaliteit ghee kopen bij  verschillende supermarkten zoals. Ook Gheemazing biedt hoge kwaliteit ghee aan, gemaakt volgens de stappen die worden beschreven in de originele Ayurvedische geschriften van gekweekte boter. Je kunt deze ghee hier aanschaffen met 10% korting met de kortingscode iloveayurveda. 

                 

Over Taylie en Conscious Mudi

Taylie Hu is psycholoog en Ayurvedisch therapeut. Wil je Taylie persoonlijk spreken? Maak dan hier een afspraak. Volg Taylie op Instagram voor meer tips en handige weetjes voor een leven vol zelfvertrouwen en rust. 

Ook interessant...

Ayurveda tijdens de zwangerschap

Hoera je bent zwanger! Een super bijzondere tijd waarin er veel gebeurd in je lijf. Ayurveda besteedt veel tijd en aandacht aan de zorg van de vrouw en de baby tijdens de zwangerschap. In dit artikel staan tips voor tijdens de zwangerschap.