Kurkuma Latte

Picture of Nicole van Kempen
Nicole van Kempen

BY VEDA

De beroemde Ayurvedische ‘Golden Milk’.

Deze ‘Golden Milk’ wordt in Ayurveda al duizenden jaren gedronken vanwege de helende eigenschappen. Kurkuma reinigt je bloed en lever en heeft een ontstekingsremmende werking, ideaal dus wanneer je last hebt van Pitta kwaaltjes (zoals ontstekingen of huidproblemen). Maar ook geschikt voor Vata & Kapha dosha!

Je maag wordt niet blij van koude ingrediënten omdat je maag voor een belangrijk deel bestaat uit spieren en die verkrampen als ze koud worden. Dat maakt het lastig voor je maag om alles goed te kunnen kneden. En dat is niet het enige nadeel van koude ontbijtjes. Om je lichaam te beschermen tegen temperatuurdaling wordt de bloedtoevoer naar je spijsverteringsorganen afgeknepen en dat betekent minder bloed en dus minder zuurstof en energie voor je spijsverteringsorganen. Daarom speciaal voor de zomer en om Pitta te balanceren, dit warme havermoutontbijtje met verkoelende ingrediënten en zonnebloempitjes in plaats van noten om niet ‘teveel olie op het vuur te gooien’. 


Deze ingrediënten heb je nodig (voor 1 kop)

  • 250 ml. rijst/kokos-melk
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 plakken verse gember
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel kardemom
  • 1/2 eetlepel ahornsiroop


Zo maak je de kurkuma latte

Koop biologische rijst/kokosmelk, of maak ‘m zelf. Voor 1 liter rijst/-kokosmelk blend je 220 gram gekookte basmatirijst (dat weegt ongekookt ongeveer 75 gram) met 1 of 2 mejooldadels, een theelepeltje vanille extract en 1 liter warm water. Blend 3 minuten op de hoogste stand totdat je een mooie egale zijdeachtige melk krijgt. Laat afkoelen om te voorkomen dat je je handen verbrand en knijp goed uit door een kaasdoek! Je kan nog iets zoeter maken door een beetje ahornsiroop toe toevoegen en op smaak brengen met een snufje zout. 

Voor de kurkuma latte breng je in een steelpannetje 250 ml van de rijst/kokosmelk aan de kook met alle ingrediënten uit het lijstje (kurkumapoeder, plakjes gember, kaneel, kardemom en ahornsiroop)

Laat op een laag vuur 5 minuutjes pruttelen. Giet door een zeefje en maak af met een klein beetje extra kaneel.


Opties

De verse gember kan je eventueel vervangen door ½ theelepel gemberpoeder, dat maakt ‘m wel wat meer verhittend. Heb je heel veel vuur (Pitta) in je systeem? Dan kan je de gember beter overslaan. Veel Kapha? Ga dan juist voor gedroogde gember en gebruik eventueel wat minder melk en wat meer water. Rijst/kokos-melk maak je gemakkelijk zelf, het recept vind je hier. Je kan ook een andere plantaardige melk gebruiken, maar zorg er wel voor dat er voldoende vetten in zitten. Curcumine, het heilzame stofje in Kurkuma, lost namelijk op in vet dus combineren met gezonde vetten zorgt voor een betere opname (daar helpt de zwarte peper overigens ook bij). Amandelmelk en andere notenmelken zijn een goed alternatief voor rijst/kokos-melk.

 

Niet voor iedereen

Wat voor de een als medicijn werkt kan voor een ander een ongustige werking hebben en kurkuma lattes zijn daarop geen uitzondering. Ben je zwanger of gebruik je medicijnen zoals bijvoorbeeld bloedverdunners of medicijnen in de behandeling van kanker, overleg dan eerst even met je arts. Teveel kurkuma is dan misschien niet wenselijk.

 

Over Nicole 

Nicole was holistic health coach, yogateacher en founder van het online Yoga & Ayurveda platform BY VEDA. Nicole is in december 2022 onverwachts overleden. Dit recept wordt dan ook gedeeld ter nagedachtenis aan al het moois dat zij met de wereld gedeeld heeft. 

Ook interessant...