Mungbonen Asperge bowl

Foto van Fleur Aukema
Fleur Aukema

Ayurvedisch practitioner, Ayurvedisch chefkok en Vedisch astrologe

Gespruite mungbonen, quinoa en asperges bowl met een groene kruiden dressing. 

De asperge heeft volgens de Ayurveda een geneeskrachtige werking. De bekendste vorm van asperges in Ayurveda is Shatavari, familie van de asperges (asparagus rasemosus). Asperges staan bekend als bloed reinigend. Dit doen ze door alle afvalstoffen richting je urine te sturen. Het is vocht afdrijvend en daardoor ontzettend nuttig om te ondersteunen van een reiniging. We kennen vast allemaal de geur van je urine nadat je asperges hebt gegeten. 

 

Ingrediënten – voor 2 personen

Let op: laat de mungbonen minimaal 2 dagen van tevoren weken.

  • 150 gram groene mungbonen, 2 dagen in de week
  • 150 gram quinoa 
  • 350 ml vegetarische bouillon
  • 300 gram Nederlandse asperges of als deze niet te krijgen zijn andere groene groente (zoals courgette, prei)
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad 
  • 2 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel kurkuma 
  • Garnering: verse kruiden, handje geroosterde zonnebloempitten

Voor de dressing

  • 50 gr cashewnoten geweekt
  • Handje koriander (incl steel) 
  • Hand peterselie 
  • Citroenrasp van ½ citroen 
  • Citroensap van 1 citroen 
  • 1 klein knoflookteentje (skip bij een te hoge Pitta)

 

Bereiding

  1. Kook de geweekte mungbonen in 10/15 minuten gaar met de kurkuma en asafoetida. Ze hoeven niet helemaal uit elkaar te vallen. Giet ze af zodra ze gaar zijn
  2. Kook de quinoa met de bouillon in 15 minuten gaar
  3. Snij ondertussen de bouillon 
  4. Mix alle ingredienten voor de dressing in een kleine blender en serveer bij het gerecht. 
  5. Serveer optioneel met verse kruiden en de zonnebloempitjes

 

Over Fleur Aukema

Fleur is naast Ayurvedisch practitioner ook Ayurvedisch chefkok. Wil je meer weten over Fleur en wat zij aanbiedt? neem dan een kijkje op haar website

 

Ook interessant...