Voeding tijdens de zwangerschap

Picture of Sophia Reuser
Sophia Reuser

Ayurvedisch voeding- & leefstijlcoach

Het oude gezegde “in mei leggen alle vogels een ei” strookt wat mij betreft helemaal met de Ayurveda. De lente is een vruchtbare periode, de natuur staat op in volle in bloei en nieuw leven ontstaat overal om ons heen. Een mooie tijd om zwanger te worden en te zijn.

Voeding als medicijn

Er wordt veel geschreven over wat je wel en niet kan eten als je zwanger bent. Wellicht ben je zoekende in wat goed voor je is in deze tijd. De Ayurveda ziet voeding als medicijn en beschrijft hoe het voedingspatroon positief kan bijdragen aan de vruchtbaarheid, de ontwikkeling van de zwangerschap en het herstel van het lichaam na de bevalling. In dit artikel zal ik ingaan op de kijk van de Ayurveda op voeding tijdens de zwangerschap en geef ik een overzicht in producten die bevorderend kunnen zijn in deze bijzondere periode.

Eigenschappen van voeding tijdens de zwangerschap

In de periode van de zwangerschap heeft voeding drie rollen: het verzorgen van het lichaam van de vrouw, het bevorderen van de ontwikkeling van de foetus en bijdragen aan goede lactatie.

Het is een periode waarin de Kapha Dosha zal gaan toenemen. De Kapha Dosha wordt gedomineerd door de elementen aarde en water en kenmerkt zich door kwaliteiten als zacht, zoet, koud, zwaar, stabiel.

Dit zijn eigenschappen die bevorderend kunnen zijn voor de zwangerschap. Hieronder beschrijf ik waarom dat zo is.

Zacht

Dit zijn voornamelijk vettige, olie-achtige producten. Het vettig en soepel maken van het lichaam in de Ayurveda wordt “Snehana” genoemd, dat vertaald kan worden als ‘liefde’. Een van de beste vetten die er is volgens de Ayurveda is Ghee. Ghee is echt een superfood, ook als je niet zwanger bent kan ik je zeker aanraden om Ghee in je dagelijkse voedingspatroon te integreren. Lees hier waarom dat zo is. Dagelijks een beker gekookte biologische (koe)melk met kardemom en een flinke eetlepel Ghee en een beetje siroop zou volgens de Ayurveda, naast de voedende en kalmerende werking, de groei van de foetus bevorderen. Dit kan je doen vanaf de vierde maand van de zwangerschap.

Daarnaast zijn koudgeperste biologische sesamolie en amandelolie ook aan te bevelen. Andere zachte voedingsproducten zijn avocado en alle soorten noten en zaden. Vooral amandel is erg goed. Het koken of bakken van je voedsel maak het ook zacht. Rauw voedsel is over het algemeen ruw en hard.

Zoet

Zoet is aardend. Je herkent het misschien wel, dat als je iets zoets eet, je je snel kalm en comfortabel voelt. Zoete producten volgens de Ayurveda zijn granen, in het bijzonder rijst en haver, melkproducten, eventueel hele jonge kaassoorten als je graag kaas eet, gekookte producten, vers en rijp seizoensfruit.

Koel en aangenaam

Zorg dat je een aangenaam gevoel hebt bij je eten en drinken. Neem alles met mate en eet en drink bij voorkeur alles op kamertemperatuur. Vermijd te heet, te koud (zoals ijs), te scherp eten en drinken. Gebruik verkoelende kruiden zoals kardemom, munt, venkel, en anijs.

Delicaat

Met zorg geproduceerd en bereid. Het liefst biologische producten van het seizoen, die met zorg zijn geteeld, gemaakt, gecreëerd, en samengesteld. Lekkere verse producten van de biowinkel of de biomarkt, waarbij geen gebruik is gemaakt van chemicaliën.

Voedselcombinaties

Alle voeding kan dienen als medicijn, maar het is goed op te letten wat je met elkaar combineert zodat het ook echt dat effect kan hebben. In dit artikel kan je een overzicht vinden van voedingscombinaties die je beter kan vermijden, omdat ze de spijsvertering – en daarmee de algehele gezondheid – nadelig zouden kunnen beïnvloeden.

Shatavari

Het Ayurvedische medicinale kruid Shatavari is een echt vrouwenkruid. Het draagt bij aan de ontwikkeling van de zwangerschap, bevordert de ontwikkeling van moedermelk, werkt kalmerend, en is een krachtige anti-oxidant. Het is een adaptogeen kruid, wat inhoudt dat het zich aanpast aan jouw metabolisme. Het is ook heel goed voor de hormoonbalans en het bevordert de spijsvertering. Shatavari kan hier besteld worden.

Cravings

Geef altijd toe aan je cravings. Dat kan namelijk ook een craving van de baby zijn. Bijvoorbeeld dat je ineens voorkeur hebt voor iets dat je zelf normaliter niet neemt of doet. Beperk jezelf en de baby dus niet en geef je er lekker aan over.

 

Hieronder volgt een overzicht van voedingsproducten die je kan nemen als je zwanger bent. 

 

Wat je beter niet kan eten als je zwanger bent

En natuurlijk zijn er ook producten die je beter kan laten staan als je zwanger bent. Ik noem hieronder een paar voorbeelden, waar van sommige je wellicht al wist:

  • Zwaar (verteerbaar) voedsel, zoals, vlees, fastfood, restjes, kant-en-klaar maaltijden, oude zoute kaas, voeding waar ‘slechte’ vetten in verwerkt zijn zoals palmolie;
  • Heet en scherp voedsel, zoals voedsel dat sterk gekruid is met rode of zwarte peper, mosterd(zaad);
  • Irriterend voedsel, zoals cafeïne, maar ook roken heeft een irriterend effect;
  • Alcohol.

Over Sophia Reuser en Pura Veda

Sophia is Ayurvedic Practitioner en heeft haar praktijk in het centrum van Amersfoort. Kijk op haar website voor meer informatie of neem contact met haar op. Volg haar Instagram pagina voor praktische Ayurveda tips en blogs.

Meer van dit soort atikelen?

Word lid van de I love Ayurveda Community

En ontvang elke maand het I love Ayurveda Magazine. Het eerst volgende magazine staat in het teken van De Vrouw en De Vrouwelijke Cyclus.