Wat is
Ayurveda?

Alles over wat Ayurveda is en hoe het
jouw leven compleet kan transformeren.
Untitled (A4 Document) (4)

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoud gezondheidssysteem waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van klachten en ziekten en het leven van een gebalanceerd en bewust leven.

Wat zijn dosha's?

Jouw dosha ligt vast vanaf je geboorte en bepaalt niet alleen jouw lichaamsbouw, geestelijke gesteldheid, vaardigheden en voorkeuren, maar ook hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen, seizoenen, het weer en de uitdagingen van het dagelijks leven. 

Ayurveda voor jou?

Wanneer jij jezelf beter begrijpt en daardoor slimmere keuzes kunt maken ten aanzien van jouw gezondheid, zul je je in balans voelen, elke dag weer. Dat maakt dat Ayurveda voor iedereen is. 

Wat is Ayurveda?

Eeuwenoud
Ayurveda is een eeuwenoud gezondheidssysteem waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van klachten en ziekten en het leven van een gebalanceerd en bewust leven. “Ayur” betekent leven en “veda” betekent kennis of wijze en daarmee staat Ayurveda voor de kennis of wijze van het leven. Binnen Ayurveda wordt er dus vanuit gegaan dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom ligt de nadruk op het maken van keuzes in het dagelijks leven die bijdragen aan een goede gezondheid en een gebalanceerd leven. Hierbij is veel aandacht voor voeding en leefstijl. 
holistisch gezondheidssysteem

Ayurveda is een holistisch gezondheidssysteem, wat inhoudt dat er wordt uitgegaan van een onlosmakelijke relatie tussen lichaam en geest. Ayurveda gaat over balans: balans tussen het lichaam en de geest, balans tussen jezelf en alles om je heen en balans tussen de drie levensenergieën Vata, Pitta en Kapha, hierover later meer.

Ayurveda gaat er vanuit dat...

Ayurveda gaat er vanuit dat ieder mens uniek is en dat er daarom geen “one size fits all” aanpak voor een gezond en gebalanceerd leven bestaat. Het is dus van belang je bewust te worden van wie jij bent en wat jou uniek maakt. De eerste stap begint bij het leren kennen van jezelf. 

Het leren kennen van jezelf begint bij het leren kennen van jouw unieke patroon van energieën. 

Ayurveda gaat er vanuit dat alles om ons heen en ook wijzelf zijn opgebouwd uit een unieke combinatie van de drie levensenergieën Vata, Pitta en Kapha. De unieke combinatie waarin deze energieën bij jou voorkomen maakt dat je anders bent dan een ander en dat jij daardoor jouw eigen unieke aanpak verdient. Deze combinatie maakt dat je van zowel lichaam als geest op een bepaalde manier wordt gekenmerkt. We noemen dit ook wel je mind-body type. Je mind-body type wordt binnen Ayurveda dosha genoemd. Inzicht in je mind-body type, ofwel jouw dosha, helpt je om jezelf beter te begrijpen maar ook om keuzes te maken in het dagelijks leven die passen bij wie jij van nature bent. Ayurveda gaat er vanuit dat als we leven naar hoe we van nature zijn, we geen klachten en ziekten ontwikkelen, maar een lang en gelukkig leven tegemoet gaan. 

Wat zijn nu precies die dosha's?

Jouw dosha vastgesteld vanaf je geboorte

Jouw dosha ligt vast vanaf je geboorte en bepaalt niet alleen jouw lichaamsbouw, geestelijke gesteldheid, vaardigheden en voorkeuren, maar ook hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen, seizoenen, het weer en de uitdagingen van het dagelijks leven. 

Ayurveda maakt een onderscheid tussen drie verschillende dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. De dominantie van een dosha of meerdere dosha’s bepaalt jouw type. Al naargelang welke dosha domineert, onderscheiden we binnen Ayurveda het Vata-, Pitta- en Kapha-type en gemengde types. 

Het is daarnaast van belang een onderscheid te maken tussen jouw Prakruti dosha en je Vikruti dosha. Je Prakruti is jouw blauwdruk, je genetische aanleg, oftewel jouw geboorteconstitutie. Je Prakruti blijft je hele leven hetzelfde. Als binnen Ayurveda gesproken wordt over je Vikruti gaat dit over de huidige staat van jouw dosha en hoe deze zich uit in je geest en je lichaam. 

Je Vikruti kan afwijken van je Prakruti door allerlei omstandigheden zoals een voeding die niet past bij jouw Prakruti, een leefstijl die niet past bij jouw Prakruti, lange periodes van stress en ga zo maar door. Je Vikruti weerspiegelt zo jouw huidige onbalans. Wanneer je volledig in balans bent is jouw Vikruti gelijk aan jouw Prakruti: je huidige staat is precies zoals je van nature bent. Hierdoor ben je in balans. Het is dus van belang niet alleen te onderzoeken wat jouw Prakruti is, maar vooral ook wat jouw Vikruti is. 

Jouw Vikruti

Als je weet wat jouw dosha is, jouw Vikruti, kun je beginnen met deze in balans te brengen door middel van de juiste mindset, voeding en leefstijl voor jouw dosha. 

Inzicht in jouw dosha

Inzicht in jouw dosha helpt jou dus bij het beter begrijpen van jezelf, maar ook bij het maken van slimmere keuzes in het dagelijks leven. Keuzes die passen bij wie jij bent, waardoor jij volledig in lijn kunt leven met wie jij bent. Dit maakt dat je in balans bent en een gezond en gelukkig leven kunt leiden. 

Vata

Vata is opgebouwd uit de elementen lucht en ruimte. Vata types zijn echte gezelligheidsmensen die veel praten en actief zijn. Ze zijn vaak creatief, alert en enthousiast. Het Vata type maakt zich snel zorgen, ze zijn gevoelig voor stress en wispelturig. Op lichamelijk gebied zijn ze kouwelijk aangelegd en hebben snel een droge huid. De lichaamsbouw van dit type is doorgaans slank. Vata types zijn lichte, onregelmatige slapers. 

kenmerken van Vata types zijn:
Bekijk de video voor uitleg over Vata:

Pitta

Pitta is opgebouwd uit de elementen vuur en water. Het Pitta type is vurig en een echte go-getter. Ze weten wat ze willen en hebben de concentratie en intelligentie om hun doelen te bereiken. Ze zijn zelfverzekerd en competitief ingesteld. Lichamelijk zijn Pitta types warm aangelegd en neigen sneller naar een rode huid. Hun lichaamsbouw is meestal normaal tot slank. Pitta types zijn prima slapers, maar kunnen wel wakker liggen wanneer ze hun to-do lijstje niet kunnen loslaten. 

Kenmerken van Pitta-types zijn:
Bekijk de video voor uitleg over Pitta:

Kapha

Kapha is opgebouwd uit de elementen aarde en water. Kapha types zijn stevige, liefdevolle types met stabiele persoonlijkheden. Ze zijn vaak zorgzaam en bieden een luisterend oor. Door hun geduld zijn ze goed in luisteren en in staat om iemand steun te bieden. Het Kapha type is wat luier aangelegd en leert langzamer dan het Vata en Pitta type, maar hebben een goed geheugen. Ze hebben een stevige lichaamsbouw en kunnen sneller aankomen dan het Vata en Pitta type. Kapha types slapen doorgaans diep en lang, met een neiging naar teveel. 

Kapha types zijn:
Bekijk de video voor uitleg over Kapha:

Herken jij je heel duidelijk in de uitleg van één of meerdere types?

Dan is er een kans dat je dit type bent. Wil je meer onderzoek doen naar jouw type? Doe dan hier de dosha-test. Deze test geeft een eerste inzicht in jouw dosha. Voor een nauwkeurige en betrouwbare bepaling van jouw dosha is het nodig dit te laten vaststellen door een Ayurveda expert. Bekijk hier de experts waarmee je contact kunt opnemen.

Wat kan Ayurveda voor jou betekenen?

Ayurveda helpt jou bij het beter begrijpen van jezelf
Ayurveda helpt jou bij het beter begrijpen van jezelf en daardoor bij een beter begrip van wat jij nodig hebt om je gezond en in balans te voelen. Ayurveda helpt jou bij het maken van gezonde keuzes in het dagelijks leven, keuzes die echt bij jou passen. Wanneer jij jezelf beter begrijpt en daardoor slimmere keuzes kunt maken ten aanzien van jouw gezondheid, zul je je in balans voelen, elke dag weer. Dat maakt dat Ayurveda voor iedereen is. 
Op naar dat lange en gelukkige leven!
 
Leer hieronder meer over hoe Ayurveda levens heeft getransformeerd. 
 

Ayurveda Lovers

Word lid van de Community en ontvang maandelijks het I love Ayurveda Online Magazine

De missie van I love Ayurveda is om Ayurveda voor iedereen toegankelijk te maken en daarom kun jij nu lid worden van de I love Ayurveda community voor maar 5,55 euro per maand. Maandelijks opzegbaar.

Ontmoet het team achter i love ayurveda

Ons team van Experts

I love Ayurveda Magazine

Nu ook los te koop

Voor maar €7,77